En person sitter i en egentillverkad båt, sedan en gata i New Bern, North Carolina, svämmat över. Foto: GETTY IMAGES/APF/TT

Orkanen Florence drar in över USA

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindar och regn i mängder drabbar North och South Carolinas kuster efter att orkanen Florence nu drar in mot fastlandet. Stormens öga låg på förmiddagen svensk tid cirka 40 kilometer från kuststaden Wilmington i delstaten North Carolina, enligt USA:s orkancenter NHC. Den väntas komma in över land mycket snart, enligt NHC.

Utkanterna av ovädersvirveln Florence har börjat ösa in regn och starka vindar över North och South Carolinas kuster. En stadsdel som omges av två floder i kuststaden New Bern i North Carolina har redan översvämmats och räddningsoperationer pågår, enligt uppgifter på sociala medier.

Omkring 1,7 miljoner människor har evakuerats eller gett sig av frivilligt, hundratals flyg har ställts in. En del vägar har redan översvämmats, och uppemot 300 000 invånare är utan el.

Orkanen Florence

Från början uppskattades Florence till en kategori fyra-orkan på en femgradig skala, men den har nedgraderats till kategori ett. Trots det förväntas den ställa till med stora problem.

– Vi pratar översvämningar, vi pratar strömavbrott, vi pratar nedblåsta träd och liknande. Det är omfattande skador, säger SVT-meteorologen Per Stenborg.

Ska försvagas under helgen

Vågor på upp till fyra meter och nederbörd på kring en meter befaras.

Det statliga meteorologiska institutet spår att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader.

Enligt myndigheterna kan följderna bli att bostadshus får takskador, träd rycks upp och blockerar vägarna och nästan total strömavbrott.

Florence för med sig vindar på maximalt drygt 40 meter i sekunden, och förväntas försvagas avsevärt under helgen och i början av nästa vecka, meddelar NHC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Florence

Mer i ämnet