En satellitbild på orkanen Florence. Foto: NASA/TT

Orkanen Florence kraftigare än väntat – evakuering pågår

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Florence drar allt närmre USA:s östkust och ökade rejält i styrka, natten mot tisdag svensk tid. varnas för att den kommer bli ”livsfarlig”. Tre delstater har utlyst nödläge och nu inleds evakueringen av över en miljon människor.

USA:s nationella orkancenter varnar för att orkanen Florence kommer bli ”extremt farlig” och till och med ”livsfarlig”.

Den har nu uppnått sådan styrka att den för tillfället är graderad som en kategori 4-orkan, vilket innebär att den är uppe i en vindstyrka på åtminstone 60 meter per sekund.

Skulle den slå mot land i nuvarande tillstånd är bedömningen, enligt Saffir-Simpsons orkanskala, att den för med sig ”katastrofala skador”.

Florence väntas nå USA:s östkust på torsdag, med kraftiga skyfall och översvämningar som följd. Enligt flera orkan-experter är det sannolikt att den ökar ytterligare i styrka under tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Florence kan komma att nå vindstyrkor på över 70 meter per sekund, befarar experterna.

– Poängen är att det är högst troligt att Florence kommer att bli en stor och extremt farlig orkan, oavsett exakt intensitet, säger USA:s nationella orkancenter (NHC) i ett uttalande, rapporterar CNN.

Nödläge och evakuering

I delstaterna Virginia, North Carolina och South Carolina har nödläge utlyst och i North Carolina är det många invånare som har börjat hamstra mat, kläder och bränsle.

På flera håll har evakuering av bostäder inletts. I South Carolina har guvernören beordrat evakuering för samtliga som bor längs med delstatens kustlinje, vilket är cirka en miljon personer, rapporterar AP.

Även i Virginia har guvenören utlyst en obligatorisk evakuering för de som bor i kustområdet.

Fler orkaner på Atlanten

Förekomsten av orkaner är mycket vanlig så här års i USA. Under måndagen nåddes den så kallade klimatologiska toppen på årets orkansäsong.

Ytterligare två orkaner hotar amerikanarna för tillfället. Orkanen Isaac väntas dra in över ögruppen Små Antillerna, som är en del av Västindien, under natten mot torsdag och orkanen Helene befinner sig just nu på Atlanten. Men den förväntas bli svagare när den drar norrut framåt helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer