Chris Hooper förebreder sig för orkanen Florence genom att skruva in plywoodskivor på sitt hem. Till vänster en bild på orkanen Florence tagen från rymden. Foto: Nasa & Carlo Allegri/TT

Orkanen Florence nedgraderas – väntas fortfarande leda till omfattande skador

Uppdaterad
Publicerad

Närmare två miljoner människor i North Carolina, South Carolina och Virginia har ombetts eller beordrats att evakuera på grund av orkanen Florence, som har kallats för ett monster. Även om den nu har nedgraderats väntar den nu föra med sig enorma mängder regn och kraftiga vindar.

– Den har nedgraderats nu till en så kallad kategori 3-orkan, men det är fortfarande vindstyrkor på 50 meter i sekunden och byar på 60-65, så det är fortfarande ett monster, inte fullt så som det såg ut tidigare, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.  

Orkanen ser ut att tappa styrka ytterligare när den inom några dagar rör sig in mot land.

Orkanen Florence

– Som det ser ut nu är det lördag morgon som den kommer in över land. Senare under helgen drar den in sig västerut och först då mattas den av. När den når land på lördag ser det ut att bli en kategori 2-orkan, säger Per Stenborg.

Även om orkanen ser ut att nedgraderas flera steg de närmaste dagarna kommer den ändå resultera i enorma mängder regn, väldigt kraftiga vindar och havsnivåhöjning på flera meter.

– Vi pratar översvämningar, vi pratar strömavbrott, vi pratar nerblåsta träd och liknande. Det är omfattande skador, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Florence

Mer i ämnet