Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals IS-medlemmar hålls fångna i kurdiska läger och fängelser. Det kurdiska styret i norra Syrien är rädda att terrorgruppen drar nytta av Turkiets attacker för att ta sig ut. Foto: Linda Hörnqvist

Oro att IS-terrorister tar sig ut efter Turkiets attacker

Publicerad

Tusentals IS-terrorister och deras familjer hålls i fängelser och läger i nordöstra Syrien – bland dem flera svenska medborgare.

SVT har besökt fånglägret Al Hol där oron växer för att IS ska stärka sin position.

– Vid räder har man funnit både vapen och tunnlar, berättar Jihan Hanaa, humanitär chef för lägret.

De kurdledda SDF-styrkorna som vaktar lägret uppger att åtta medlemmar i säkerhetsstyrkorna dödades i en turkisk attack i förra veckan. 

– Antalet mord har ökat inne i lägret och vid räder har man funnit både vapen och tunnlar, säger Jihan Hanaa.

Nekar till ansvar

De senaste veckorna har Turkiet attackerat hundratals mål i norra Syrien i vad man säger är ett svar på det dödliga bombdådet i Istanbul nyligen.

Det kurdiska styret i norra Syrien, som håller tusentals IS-medlemmar i läger och fängelser, nekar till ansvar för Istanbul-dådet och menar att den turkiska offensiven sätter kampen mot terrorgruppen IS på spel.

– Vi fruktar att attackerna leder till att cellerna utanför lägret samordnas och att vi förlorar kontrollen över lägret, säger Jihan Hanaa.

Nyligen meddelade det kurdledda styret i området att man avbryter operationerna mot terrorgruppen IS, som en följd av flygattackerna.

Följ med SVT:s utrikesreporter in i al-Hol-lägret i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.