Kevin och Lily Sun, från Taiwan, har rest till London för att ta bröllopsbilder. I höst ska de gifta sig. Foto: SVT / Jonas Ohlin

Londonborna oroliga för nya dåd – men livet fortsätter i staden

Uppdaterad
Publicerad

Livet i London fortsätter som vanligt. Men många är oroliga för fler terrordåd. Något som skulle kunna få rasismen att blossa upp.

I snålblåsten mitt på Westminister Bridge i centrala London står Kevin och Lily Sun. De ska gifta sig i höst och låter sig nu fotograferas med Big Ben i bakgrunden. Bara några meter bort ligger en hög med blommor och fotografier med hälsningar till de som dog i terrorattacken som skedde här för några veckor sedan.

– Det är klart man är lite orolig, men livet fortsätter, säger Lily Sun.

Terrordåd vid London Bridge 2017
Bara några meter ifrån Kevin och Lily ligger högar med blommor och fotografier på offren från terrordådet på Westminister Bridge för några veckor sedan. Foto: SVT / Jonas Ohlin

”Blandning av känslor”

För mindre än två dygn sedan skedde ytterligare en attack med många offer, denna gång på London Bridge. Fler poliser än vanligt patrullerar centrala London men få av de som SVT Nyheter pratar med på gatorna är oroliga.

LÄS MER: Granne varnade polis för misstänkta Londonterroristen

– Det är en blandning av känslor. Jag är lite nervös, men terroristerna vill att vi ska bli rädda så vi måste försöka leva som vanligt, säger en Londonbo som vill vara anonym.

Hon ställer sig samma frågor som många andra gör ”varför gör de detta?” och ”hur ska vi få stopp på attackerna?”.

Jonas Ohlin, SVT Nyheters reporter på plats i London. Foto: SVT

Risk för mer rasism

Gordeep Saini jobbade alldeles i närheten av Westminster Bridge när den förra terroristattacken skedde. Helt plötsligt var det fullt med polisbilar på gatan och helikoptrar i luften där han brukar stå och vakta varje dag. Gordeep tycker att London fortfarande är som vanligt, men är orolig för att det ska bli fler attacker.

– Om det sker en eller ett par gånger till tror jag det är en stor risk att rasismen kommer att blossa upp på allvar.

Gordeep Saini. Foto: SVT / Jonas Ohlin

LÄS MER: Kanadensiska Christine, 30, dog i fästmannens armar

Han är själv hindu och tycker att det märkes av att många var mer öppet rasistiska veckorna efter brexit-folkomröstningen. Nu fruktar han att islamistisk terror kan göra livet tufft för många och i synnerhet för muslimer.

Ett muslimskt äldre par som inte vill vara med på bild skakar på sina huvuden när de får frågor om terrordåden och säkerhet.

– Ingen kan gå helt säker. Men jag hoppas bara att regeringen och polisen ska kunna skydda oss, säger mannen.

Fortfarande många turister

Utanför Westminister Abbey kryllar det av turister från världens alla hörn. Turismen verkar inte ha påverkats nämnvärt, trots att Storbritannien nu drabbats av tre terrordåd på mindre än tre månader.

Det kryllar av turister i centrala London. Foto: SVT / Jonas Ohlin

– Vi jobbar på och låter oss inte påverkas över huvud taget. Terroristerna vill få oss att sluta göra affärer och ändra våra liv, men här kör vi på precis som vanligt. London är fortfarande en av världens säkraste platser, säger en av männen som säljer biljetter till turistbussarna.

En tungt bepansrad polisbil och flera ambulanser far förbi. De flesta turister tittar nyfiket upp när fordonen far förbi medan männen som säljer biljetter knappt bryr sig.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Lillian Gomez och Aline Alincar är turister från Brasilien som besöker London några dagar under en Europaresa.

– Nej, jag är inte särskilt oroad. London är fortfarande en väldig säker plats om man jämför med Brasilien. Här kan man promenera mitt i natten utan att oroa sig. Vi har mycket mer våld hemma, även om vi inte drabbats av islamistisk terror, säger Aline Alincar.

– Vi ändrar inte våra resplaner på grund av terrordåd. Vi kan ju inte sluta leva, säger Lilian Gomez.

Lillian Gomez och Aline Alincar. Foto: SVT / Jonas Ohlin

”De som ligger bakom har misslyckats”

Stella från Rumänien spelar dragspel på Londons gator och bredvid sig har hon hunden Becks i pilotglasögon som hjälper henne att locka fram leenden och några slantar från förbipasserande turister.

Stella tillsammans med hunden Becks. Stella tycker att det är bra att gärningsmännen sköts. Foto: SVT / Jonas Ohlin

Hon är inte oroad för nya terrordåd och tycker att det är bra att gärningsmännen från den senaste attacken blev skjutna av polisen.

Brody är en av Londons cykeltaxichaufförer. Han tror att de som sitter och glor på tv utanför London blir mycket mer skrämda än de som lever sina liv mitt i staden.

– Igår var det lite mindre folk än vanligt, men London är en stad som kommer över sådana här saker snabbt. Om en vecka kommer alla ha glömt. Javisst, några kanske är oroliga, men för de allra flesta kommer terrordåd inte påverka livet alls.

LÄS MER: Corbyn kräver Mays avgång

Han följer inte med i nyheterna och säger att han inte tror att han hade märkt någon skillnad alls igår, om han inte hade fått reda på vad som hade hänt vid London Bridge. Själv litar han inte på regeringen och tror att underrättelsetjänsten på något sätt ligger bakom terroristattackerna.

– Syftet är väl att skapa rädsla och kaos. Oavsett vem som ligger bakom så har de misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet