Många människor har dödats i en byggnad som stuckits i brand i Odessa i södra Ukraina. Visa alla (2)
Visa alla (2)

130 gripna efter Odessabrand

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 människor dödades i en byggnad som stacks i brand i Odessa i södra Ukraina på fredagen, rapporterar Reuters. På lördagen meddelade polisen att 130 personer gripits.

Över 130 personer har gripits i staden Odessa, meddelar den lokala polisen. De greps efter det att tiotals människor dödats i en brand och i gatustrider mellan proryska separatister och grupper lojala med regeringen i Kiev.

Polischefen sade i ett uttalande enligt Reuters att åtalspunkterna kan sträcka sig från deltagande i kravaller till överlagt mord för fredagens brand i stadens fackföreningshus där minst 31 personer omkom.

30 av de döda ska ha förgiftats av röken och åtta avlidit då de hoppade ut från fönstret, skriver ukrainska myndigheter på nätet.

Fackföreningsbyggnaden i Odessa ska ha använts som högkvarter för de pro-ryska separatisterna, skriver Kiev Post. Utöver dödsfallen ska ett 50-tal människor ha behövt uppsöka sjukvård.

På lördagen krävde EU:s utrikeschef Catherine Ashton en oberoende utredning av händelsen.

Samtidigt pågick strider fortfarande utanför Slovjansk mellan separatisterna och den ukrainska armén, enligt försvarsdepartementet. Ytterligare två soldaterna ska ha dödats i samband med att separatisterna anföll.

Sammandrabbningar i Odessa

Under fredagen dödades ytterligare fyra människor i sammandrabbningar mellan pro-ukrainska och pro-ryska demonstranter.

Hundratals pro-ryska aktivister beväpnade med batonger attackerade då en demonstration för ett enat Ukraina som samlade omkring 1.500 människor. Grupperna drabbade samman och kastade stenar, rökgranater och Molotovcocktails på varandra.

Ett videoklipp på Kyiv Posts hemsida visar hur polisen sköt tårgas, och en kropp syntes ligga på marken insvept i en ukrainsk flagga.

”Fruktansvärt med minst 38 döda i Odessa. Verkar ha börjat med pro-ryska försök att få kontroll över byggnader. Våldet måste upphöra!” skriver utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter.

SVT:s utsände Anna-Maja Persson befinner sig i Kiev och berättar att Odessa hittills varit ett relativt lugnt område.

– Odessa ligger i södra Ukraina, en bit bort från oroligheterna i öst. Men det har förekommit mindre incidenter i Odessa tidigare men inte alls i den här utsträckningen.

Inget inbördeskrig

I östra Ukraina dödades tidigare under fredagen fyra ukrainska soldater när armén inledde ännu en offensiv mot staden – två av dem när separatister sköt ned två helikoptrar i Slovjansk.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov förklarade att ”många rebeller” dödats. Separatisternas självutnämnde borgmästare i staden, Vjatjeslav Ponomarjov, summerade förlusterna till tre personer ur ”självförsvarsstyrkorna”, och två civilpersoner.

Den senaste tidens oroligheter till trots har SVT:s Anna-Maja Persson inte hört bedömare använda ordet inbördeskrig om situationen i Ukraina.

– Det handlar nämligen inte om två hela folkgrupper eller två delar av landet som vill slåss emot varandra, i alla fall inte än så länge. Men däremot har Ryssland kallat det som händer här för inbördeskrig, säger SVT:s Anna-Maja Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet