Spaniens före detta kung Juan Carlos, Hollywood-stjärnan Danny Glover och före detta Sinn Fein-ledaren Gerry Adams är några av gästerna på Castros begravning, rapporterar Carina Bergfeldt från Kuba. Foto: Carina Bergfeldt/TT

På gästlistan till Castros begravning: En exkung, regeringsmotståndare och en Hollywood-skådis

Uppdaterad
Publicerad

I natt svensk tid samlas en minst sagt udda blandning av människor i revolutionsstaden Santiago de Cuba för att ta farväl av Fidel Castro. På gästlistan finns en Hollywood-skådis, en exkung och en före detta Sinn Fein-ledare. 

Om bara några timmar är resan över för askan som har färdats nästan hundra mil på fyra dagar.

I kväll, svensk tid, anländer den lilla kistan som är insvept i en kubansk flagga till Plaza Antonio Maceo. Eller revolutionstorget, som det oftast kallas.

Fidel Castro död

Förberedelserna är många.

Miljonstaden Santiago de Cuba ska välkomna digniteten och kända ansikten från hela världen. Gästlistan är 20 sidor lång och innehåller bland annat nästan varenda statsöverhuvud i Latinamerika. Presidenterna från Bolivia, Ecuador, Nicaragua och Venezuela kommer alla att delta. Från Colombia kommer inte bara representanter från regeringen, utan även från deras forna motståndare FARC-gerillan.

Adams och Mugabe

En annan regeringsmotståndare som närvarar är Gerry Adams, före detta Sinn Fein-ledare. Han åkte hit redan för en vecka sedan för att hedra Castro när processen med askan började i Havanna. I en intervju med CNN sa Adams då att han ville vara på plats för att Castro var en ”god vän” till Irland.

”En god vän” är även en benämning Fidel Castro fått av flera afrikanska ledare. Zimbabwes president Robert Mugabe landade i tisdags för att ta farväl.

– Fidel var inte bara er ledare, Fidel var alla revolutionärers ledare, sa Mugabe till kubansk tv när han anlände till Jose Marti-flygplatsen i Havanna.

Kung och skådis

Andra kända ansikten är exkung Juan Carlos av Spanien, som även han planerar att delta. Och Hollywood-skådisen Danny Glover, vars relation till Castro är okänd.

Ett annat stort frågetecken är även Castros familj. Hans fru och barn hölls under många år hemliga för omvärlden och syns sällan i offentliga sammanhang. Det är oklart om de deltar i minnesstunden på lördagen, eller om de bara kommer på begravningen på söndag, som Kubas regering nu i sista stund beslutat ska vara helt privat, utan press.

Lika intressant som att titta på gästlistan är det att titta på dem som tackat nej. Vladimir Putin, som har en lång relation med Fidel Castro, skickar en delegation till Santiago de Cuba för helgens händelser, men har tackat nej till att medverka själv. Ingen officiell förklaring har getts, men amerikanska medier spekulerar i att Putin väljer chansen att närma sig Trump snarare än att hålla fast vid gamla band med Cuba.

Ingen Barack

Efter att Castro dog twittrade Donald Trump snabbt ”Fidel Castro är död!” innan han senare släppte ett längre pressmeddelande där han kallade Castro en brutal diktator som förtryckt sitt land i sex decennier.

Inte heller Barack Obama kommer att delta, men han skickar två representanter från den amerikanska regeringen. Siffran kan jämföras med när Shimon Peres begravdes för ett par år sedan, då var den amerikanska delegationen totalt 32 personer. Däribland president Obama själv, samt expresidenten Bill Clinton.

Varken Sveriges regering eller kungahus är representerat. På plats finns istället den svenske ambassadören på Kuba.  

HÅLLTIDER (svensk tid)

Lördag:

  • Mellan 20.00-22..00 Castros aska ankommer till Santiago de Cuba

Söndag:

  • 01.00 Minneshögtid inleds, med alla dignitärer på plats. Beräknas hålla på i flera timmar
  • 13.00 Begravning för Fidel Castro
  • 18.00 Sorgeperioden på nio dagar är över

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fidel Castro död

Mer i ämnet