Parlamentsledamot utreds för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En parlamentsledamot från franske presidenten Emmanuel Macrons parti kommer att utredas för anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier mot en tidigare assistent, rapporterar radiokanalen Franceinfo.

Mannen, som är i 40-årsåldern, bestrider uppgifterna och har svarat med anklagelser om förtal, meddelar hans advokat.

”Trodde jag skulle vara skyddad”

Den 29-åriga kvinnan säger att hennes tidigare chef gjort allt för att få henne att ge med sig. Hon arbetade med hans kampanj tidigare i år och blev senare anställd som hans assistent.

Kampanjen #MeToo

– Jag hoppades att vår relation skulle bli mer professionell när jag blev anställd. Jag trodde att jag skulle vara mer skyddad, säger hon.

Hon slutade i somras.

”Alla sorters våld och trakasserier är oacceptabla”, säger Macrons parlamentsgrupp i ett uttalande, och lägger till att det är upp till domstolen att utreda anklagelserna.

Många berättar

Flera kvinnor, både i Frankrike och i andra länder, har berättat om trakasserier och övergrepp utförda av män efter anklagelserna mot amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein.

I Frankrike används hashtaggen #balancetonporc (häng ut din gris), som baseras på kampanjen #metoo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet