Nordkoreas diktator Kim Jong-un skakar hand med Kinas president Xi Jinping under ett möte i Peking, i slutet av mars 2018 Foto: TT

Peking bekräftar: Kim Jong-Un besökte Kina

Uppdaterad
Publicerad

Från Peking bekräftas nu att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har varit på besök i Kina. Kim Jong-Un pratade med Kinas president Xi Jinping om säkerhetsläget på Koreahalvön och om det stundande mötet med Donald Trump.

– Nordkorea är villigt att föra en dialog med USA, sade Kim Jong-Un.

Kim Jong-Un träffade Xi Jinping i vad som beskrivs som ett ”icke-officiellt möte”. Att resan och besöket faktiskt ägt rum bekräftas nu av bland annat statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua och sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Besöket ägde rum mellan söndag och onsdag, enligt Xinhua. Kim Jong-Un ska bland annat ha berättat för den kinesiske presidenten att han upplever hur situationen på den koreanska halvön blir allt stabilare.

Nordkorea-krisen

”Om USA svarar med goodwill”

Nordkorea har, som Kim uttryckt det, ”tagit initiativ till att lätta på spänningarna och närma sig fredssamtal”.

– Frågan om kärnvapennedrustning på Koreahalvön kan lösas, om Sydkorea och USA besvarar våra ansträngningar med goodwill, skapar en atmosfär av fred och stabilitet samtidigt som vi vidtar progressiva och synkroniserade åtgärder för att uppnå fred, sade Kim efter mötet.

Relationen mellan Nordkorea och Kina har blivit mer ansträngd sedan Peking har stött FN-sanktionerna mot Pyongyang för dess kärnvapen- och robotprogram.

Enligt Xi Jinping har båda ledarna upplevt en ”utveckling i relationen mellan länderna” under mötet.

Öppnade för dialog

Under besöktet ska Nordkoreas diktator även ha bekräftat att han är villig att träffa såväl USA:s president Donald Trump som Sydkoreas motsvarighet, Moon Jae-In. Trump har tidigare sagt sig vara redo att möta Kim Jong-Un.

–Nordkorea är villigt att föra en dialog med USA och håll ett toppmöte mellan de två länderna, sade Kim.

Besöket i Kina innebär att den sittande nordkoreanske diktatorn nu genomfört sin första kända resa utanför Nordkoreas gränser sedan han tillträdde som landets ledare 2011.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung, som tillsattes av den sovjetiska ockupationsmakten 1948.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet