Representanthusets talman, Demokraten Nancy Pelosi. Foto: Susan Walsh/TT

Pelosi vill tillsätta oberoende utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska kongressen ska tillsätta en kommission för utreda stormningen av parlamentsbyggnaden Capitolium, det säger det amerikanska representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

Efter att den före detta presidenten Donald Trump i lördags friades från riksrättsåtal tycks stödet för en oberoende utredning ha stärkts, både bland demokrater och republikaner. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Talmannen Nancy Pelosi skriver i ett brev till demokraternas ledamöter i Representhuset att en oberoende kommission ska utreda ”fakta och orsakerna” bakom stormningen av Capitolium den 6 januari. Hon vill se en utredning likt den som genomfördes efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001.

Kongressen i USA stormad

Kommissionen ska enligt Pelosi även utreda vilken beredskap den särskilda kongresspolisen, United States Capitol Police, och andra myndigheter hade vid händelsen.

För att utredningen ska bli verklighet krävs att förlaget klubbas i både Representanthuset och Senaten, samt undertecknas av presidenten.

Nancy Pelosi skriver också att Representanthuset ska tillsätta extra medel för att utöka säkerheten på Capitolium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet