Foto: Manuel Balce Ceneta, AP / TT

Det här vet vi om dem som stormade kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Proud Boys-medlemmar, en rockstjärna och en konspirationsteoretiker. Flera av dem som var på plats vid stormningen av kongresshuset i Washington D.C har identifierats via bilder och sina egna sociala medier-inlägg. Här är vad vi vet om några av dem som var på plats.

Enligt Robert Contee, operativ chef vid Washingtons poliskår var många av dem som deltog i upploppen inresta från andra delar av landet. Av de 68 personer som greps direkt efter stormningen var bara en folkbokförd i Washington D.C.

Konspirationsteoretiker

Den barbröstade mannen med horn och pälsmössa på huvudet som syns på bilder inifrån kongressen har identifierats av bland andra BBC som Jake Angeli. På sociala medier kallar han sig Qanon Shamam och han har medverkat på flera evenemang kopplade till konspirationsteorin Qanon, bland annat höll han ett tal i Phoenix Arizona om att valresultatet var en bluff. Qanon är en konspirationsteori som tror att Donald Trump är utsedd kämpe mot en internationell satanistisk pedofilring och motarbetas av en mäktig elit.

Kongressen i USA stormad
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/TT

Flera medlemmar från rörelsen Proud Boys, som klassas som högerextrem av FBI, har också identifierats. Medlemmen Nick Ochs twittrade själv en selfie tagen inne i byggnaden och sände live därifrån.

SVT har tidigare berättat om hur stormningen organiserades på sociala meder, främst via de konservativa sociala medier-plattformarna Gab och Parler. Många av inläggen delades under hashtaggarna #revolution #fightback och #civilwar.

Metalstjärna var med

Metalstjärnan Jon Schaffer var också med i stormningen av kongressen, rapporterar flera musiksajter, bland annat Loudwire. Fans kände igen den 52-årige Iced Earth-gitarristen från fotografernas bilder inifrån byggnaden. Schaffer intervjuades av tidningen Die Welt, där hans namn först felaktigt skrevs John Schaper.

– De kommer att förlora. De muckar med fel personer, tro mig, säger Schaffer till Die Welt.

Ytterligare en person som identifierats i upploppen republikanen Derrick Evans, nyinvald i parlamentet i West Virginia. Evans lade ut en video på sig själv som visar hur han deltog i stormningen, rapporterar flertalet amerikanska medier. En nu raderad video där han bland annat skrek: ”Vi är inne, vi är inne!”

Republikanen Derrick Evans när han svors in i West Virginias delstatsparlament i december. Evans var en av dem som stormande kongressen 6 januari. Foto: Perry Bennett/AP/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet