I Polen har människor demonstrerat mot regeringens reformer av rättsväsendet. En ljuskedja bildades den 19 december 2017. Foto: TT/AP

Polen får historisk varning av EU

Uppdaterad
Publicerad

I ett historiskt beslut varnar EU-kommissionen Polen att man bryter mot unionens demokratiska principer med ett lagförslag som ses som ett försök att politiskt styra utnämningar av domare inom rättsväsendet.

Länge har EU-kommissionen och EU:s parlament visat sin irritation över den polska konservativa regeringens förslag till reformer av sitt rättssystem. Kommissionen anser att domstolarnas oberoende är i fara och därmed de demokratiska principer som EU vilar på.

– Det är med tungt hjärta vi gör detta men vi har inget val, säger kommissionens vice ordförande Frans Timmermans. Han anser också att detta handlar om EU som helhet.

Straffet uteblir

Men för att straffa Polen för fördragsbrott med indragen rösträtt och andra sanktioner krävs ett enhälligt beslut. Ungern går emot kommissionens linje och därmed stannar kritiken vid formuleringen att det finns en ”klar risk” att Polen bryter mot unionens demokratiska principer.

Aldrig tidigare har detta skett men det kommer sannolikt inte att leda till att Polen blir av med sin rösträtt i unionen. Kommissionen ger Polen tre månader på sig att ändra sitt lagförslag.

Öppen för samtal

Den polske premiärministern, Mateusz Morawiecki, säger i en kommentar att han är redo att samtala med kommissionen.

Relationerna mellan Polen och EU har försämrats sedan den nationalkonservativa regeringen kom till makten i slutet av 2015.

Politiskt styre

Många människor i Polen har demonstrerat mot de planerade förändringarna som man anser är ett försök att politiskt styra utnämningar av domare inom rättsväsendet. Det har också förekommit demonstrationer till stöd för den sittande regeringen.

EU-kommissionen har tvekat att ta steget och man betonar i dag att man vill fortsätta dialogen med Polen.

Den polska regeringen hävdar att domstolarna fungerar dåligt och därför behöver reformeras. Den polske presidenten, Andrzej Duda, har nu tid till den 5 januari att bestämma sig för att godkänna eller förkasta lagförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.