Nästan 150 människor dödades i attacken mot universitetet i Kenya. Nu går kenyanska polisen ut med en belöning på 1,8 miljoner kronor till den som bidra till att den ansvariga grips – och Sveriges utrikesministern Margot Wallström fördömer attacken: ”De ansvariga för detta förskräckliga dåd måste ställas inför rätta”, säger hon. Foto: TT

Polisen utlyser miljonbelöning för terroruppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Minst 147 människor dödades och ett 80-tal skadades i massakern på ett universitet i Garissa, Kenya.
Den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet och nu har den kenyanska polisen har utlyst en belöning på 1,8 miljoner kronor för uppgifter som leder till att den ansvarige för attacken grips.
– De ansvariga för detta förskräckliga dåd måste ställas inför rätta, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande.

Minst 147 människor dödades i attacken mot Garissa University College i Kenya på skärtorsdagen. Efter över 12 timmar lyckades militär storma den byggnad där terrorister från al-Shabaab barrikaderat sig, och fyra extremister ska ha dödats i attacken.

1,8 miljoner i belöning

Flera kenyanska medier pekar ut den före detta läraren på Garissa, Mohamed Kuno – även känd som Mohamed Mohamud – som hjärnan bakom attacken. Enligt de kenyanska myndigheterna använder han sig av tre alias, schejk Mahamad, Dulyadin och Gamadheerre, och han uppges ha varit på flykt sedan december förra året, då han identifierades som den befälhavare inom al Shabaab som övervakade avrättningen av 58 kenyaner i Mandera, skriver bland annat Daily Nation.

Nu har den kenyanska polisen har utlyst en belöning motsvarande 1,8 miljoner kronor till den som har uppgifter som kan leda till gripandet av Mohamed Kuno.

– Kenyas regering kommer inte att låta sig skrämmas av terroristerna, som har gjort dödandet av oskyldiga människor till en metod för att förolämpa regeringen, säger inrikesminister Joseph Nkaissery till reportrar utanför universitet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt säger Somalias president Hassan Sheikh Mohamud att dåden visar på ”behovet att stärka anti-terrorsamarbetet mellan de två länderna, i syfte att eliminera detta hot från regionen”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer ”den ohyggliga terroristattacken”.

”Jag känner stor sorg och ilska över alla de unga människor som mist livet. De ansvariga för detta förskräckliga dåd måste ställas inför rätta”, skriver Wallström i ett uttalande.

Värsta attentatet sedan 1998

Attentatet är det värsta i landet sedan bombningen av USA:s ambassad i Nairobi 1998, som krävde 200 människoliv.

Enligt uppgifter till SVT Nyheters Johan Ripås kan terroristerna även ha använt självmordsvästar, något som skulle kunna betyda att al-Shabaab nu har stor tillgång till teknisk kapacitet och vapentillgång.

Att al-Shabaab valde just skärtorsdagen att slå till på kan mycket väl ha sin förklaring i att det är en kristen högtid och därmed ett mål för terrororganisationen, uppger säkerhetskällor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet