Oppositionsledaren Juan Guaidó kallar senaste tidens åtgärder mot politiker i landet för en statskupp av sittande presidenten Nicolás Maduro. Foto: Manaure Quintero/Reuters/TT

Politiker söker skydd på ambassader i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Tre venezuelanska parlamentsledamöter har sökt skydd på utländska ambassader i Caracas, efter att de fråntagits åtalsimmunitet. Oppositionsledaren Juan Guaidó kallar regimens agerande för en statskupp och uppmanar till fortsatta protester mot president Nicolás Maduro.

”Jag tackar Italien för välkomnandet”, skriver Americo De Grazia på Twitter. Han och Marianella Magallanes är på Italiens ambassad efter att de tidigare i veckan fråntagits sin åtalsimmunitet och riskerar att ställas inför rätta efter att ha stött förra veckans försök att avsätta president Nicolás Maduro.

Oppositionspolitikern Richard Blanco har sökt skydd på Argentinas ambassad.

”Nedmontering”

Juan Guaidó höll på torsdagskvällen en presskonferens där han anklagade Maduros regim för att söndra parlamentet då totalt tio oppositionella politiker har fråntagits åtalsimmuniteten. Guaidós andreman, Edgar Zambrano, greps dessutom i onsdags av landets säkerhetstjänst.

– Om vi ska tala om en statskupp i Venezuela, här är den, nedmonteringen av det nationella parlamentet.

Guadió själv blev fråntagen sin parlamentariska åtalsimmunitet i april.

– Vi kommer inte att sluta, vi kommer att stanna kvar på gatorna. Den här är en situation som kommer att sluta med Venezuelas frihet, säger Juan Guaidó.

Fördöms av USA

Onsdagens gripande av Edgar Zambrano skedde under dramatiska former när han lämnade ett partihögkvarter efter ett möte. När poliser i skidmasker omringade Zambranos bil vägrade han att gå ur och låste dörrarna. Till slut kom ett bärgningsfordon och hämtade bilen för att föra den till säkerhetstjänstens ökända fängelseanläggning.

”Det här är en attack på landets demokratiskt valda lagstiftande organs oberoende och det är en del av Maduro-regimens fortsatta försök att kuva oliktänkande och det fria ordet i Venezuela”, säger USA;s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

Även Mexiko, som hittills har gett Maduros presidentskap sitt stöd, har uttryck oro över hur Zambrano har behandlats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet