Joe Biden utropades som segrare kort efter att vallokalerna stängde i South Carolina. Foto: SCOTT OLSON/TT

Storseger för Joe Biden i South Carolina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare vicepresident Joe Biden gick segrande ur lördagens primärval i delstaten South Carolina, rapporterar CNN.

Vallokalerna stängde klockan 01 svensk tid och kort därefter utropade flera amerikanska medier Biden som segrare.

– Tack South Carolina! Till alla dem som blivit nerslagna, uträknade och kvarlämnade – det här är er kampanj. Tillsammans kommer vi att vinna den här nomineringen och slå Donald Trump, skrev Joe Biden på Twitter kort efter att de första prognoserna publicerades.

Demokraternas primärval

Med samtliga röster räknade stod det klart att Biden tagit hem 48,5 procent av rösterna och 36 av de 52 delegater som stod på spel i South Carolina, enligt Washington Posts delegaträkning, skriver TT.

Segern i South Carolina innebär att Biden klättrar upp till en andraplats, efter Bernie Sanders, när det kommer till delegater – alltså de väljarombud som kommer att rösta fram Demokraternas presidentkandidat vid det nationella partikonvetet i juli. Rapporterar CNN.

”Finns många delstater”

Bernie Sanders, som tog andraplatsen i South Carolina, var snabb med att erkänna sig besegrad.

– Det finns många delstater i det här landet och ingen kan vinna dem alla, sa han i ett tal till sina väljare i Virginia, enligt CNN.

En annan kandidat som erkände sig besegrad var Tom Steyer som under natten meddelade att han lägger ner sin kandidatur, rapporterar Reuters.

Supertisdagen

Primärvalet i South Carolina var den fjärde valomgången, efter Iowa, New Hampshire och Nevada. På tisdag kommer hela 14 delstater att gå till val under den så kallade supertisdagen.

Fakta: South Carolina

South Carolina ligger på USA:s östkust, mellan Georgia och North Carolina. Delstaten har 5,1 miljoner invånare, varav 27,1 procent svarta och 5,8 procent spansktalande. Huvudstaden heter Columbia.

South Carolina kallas också Nålpalms-staten (Palmetto State), efter det lilla buskpalmträdet som är vanligt vid kusten. Dess latinska motto – Dum spiro spero – betyder ”Medan jag andas hoppas jag”.

Delstatens kust utforskades av spanjorer redan 1514. Sedan den koloniserats av England togs många slavar från Afrika till South Carolinas odlingar, en stor del av slavhandeln skedde i kuststaden Charleston. 1861 avfyrades de första skotten i USA:s inbördeskrig här.

Inför Demokraternas primärval den 29 februari leder den förre vicepresidenten Joe Biden i opinionsmätningarna med ett stöd på 31 procent. Tvåa ligger affärsmannen Tom Steyer med 18,5 procent och trea Vermontsenatorn Bernie Sanders med ett stöd på 17 procent.

Källor: US Census Bureau, Real Clear Politics, SC.gov med flera.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet