Prins Charles och Camilla, hertiginna av Cornwall, vid det årliga firandet av Samväldesdagen den 9 mars. Foto: TT

Prins Charles smittad av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens kronprins Charles har bekräftats smittad av coronaviruset, uppger det brittiska kungahuset. Han ska ha fått milda symptom och håller sig hemma på sitt slott i Skottland, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Han har visat milda symptom men är annars vid god hälsa och har jobbat hemifrån som vanligt de senaste dagarna”, skriver kungahuset i ett uttalande.  

Prins Charles fru Camilla, hertiginna av Cornwall, har också blivit testad men provet var negativt. Paret befinner sig nu i självisolering på slottet Balmoral i Skottland. Enligt källor till brittiska medier är de vid gott mod och prinsen är inte sängliggande. 

Tillhör riskgruppen

Prins Charles, 71, och hertiginnan Camilla, 72, tillhör båda den riskgrupp som den brittiska regeringen uppmanat till att undvika sociala kontakter de närmaste 12 veckorna för att minska smittspridning och belastning av sjukvården.

Kungahuset skriver att det inte går att säga hur prinsen blivit smittad då han haft ett stort antal publika åtaganden de senaste veckorna. Det senaste offentliga framträdandet var vid en större medaljutdelning den 12 mars, men han har sedan dess även haft många privata möten.

Hovet: Drottningen mår bra

Prins Charles är äldsta barnet till den snart 94-åriga drottningen Elizabeth. Hon befinner sig i sitt hem i Windsor och uppges må bra.

”Drottningen träffade prinsen av Wales senast på morgonen den 12 mars och följder alla råd gällande sin hälsa” uppger hovet.

Storbritannien har fler än 8 000 konstaterade fall av det nya coronaviruset och fler än 400 har dött av sjukdomen, enligt statistik från Johns Hopkins-universitet. Det är ett av de tio länder där ökningen av nya konstaterade fall går snabbast just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet