Prins Harry, hertigen av Sussex, och Meghan, hertiginnan av Sussex, anländer till Windsdor Castle den 10 september. Foto: Kristy O'connor/AFP

Prins Harrys hyllning till drottning Elizabeth: ”Tack för ditt smittande leende”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen uttalande sig prins Harry, hertigen av Sussex, för första gången efter drottning Elizabeths bortgång, rapporterar Sky News.  I ett uttalande på sin ideella organisations webbplats skriver han bland annat:

”Tack för dina goda råd. Tack för ditt smittande leende”.

I uttalandet skriver Prins Harry vidare: ”För att fira min farmors liv, hennes Majestät Drottningen, och när vi sörjer hennes bortgång påminns vi alla om den vägledande kompass hon var för så många i sitt engagemang för service och plikt. Hon var globalt beundrad och respekterad”.

Tacksam för alla minnen

Samtidigt uttrycker prinsen sin tacksamhet för de stunder han själv delat tillsammans med drottningen: ”Samtidigt som detta sista avsked är en stor sorg är jag evigt tacksam för alla våra möten. Från mina tidigaste barndomsminnen med dig, till att träffa dig för första gången som min ledare, till det första ögonblicket du träffade min älskade hustru och kramade om dina älskade barnbarnsbarn”, skriver han.

”Jag uppskattar dessa tider som jag delat med dig, och många andra speciella stunder däremellan. Du är redan mycket saknad, inte bara av oss utan av hela världen”. Vi ler vetandes att du och farfar är återförenade, tillsammans i frid”.

Hyllade också sin far

Prins Harry hyllade samtidigt sin far i uttalandet: ”Nu hedrar vi min far i hans nya roll som kung Charles III”.

Under kungens första tal som hölls på fredagen i förra veckan, en dag efter drottningens bortgång, hyllade han även Harry och hans hustru Meghan.

– Jag vill också uttrycka min kärlek till Harry och Meghan när de fortsätter att bygga upp sina liv utomlands, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elizabeth II (drottning av Storbritannien)

Mer i ämnet