Foto: TT

Porosjenko utropar sig till segrare i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Godismagnaten Petro Porosjenko ser ut att bli Ukrainas nästa president. Med hälften av rösterna räknade har ”Chokladkungen” fått 54 procent, enligt landets centrala valkommission.

Porosjenko har utropat sig till segrare i presidentvalet inför sina anhängare vid kampanjhögkvarteret, rapporterar Reuters.

– Alla undersökningar visar att valet har avslutats i första omgången och att landet har en ny president, sade han sedan vallokalerna stängt.

Krimkonflikten

På måndagmorgonen hade rösterna från omkring 40 procent av distrikten räknats, och Porosjenko ledde då med 54 procent av rösterna. Han leder därmed stort gentemot den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko som har 13 procent.

Står sig resultatet blir Porosjenko landets näste president.

Inga förhandlingar med beväpnade separatister

Enligt Reuters säger Porosjenko att hans första uppdrag som president blir att ”få ett slut på kriget och bringa fred”. I ett segertal inför sina anhängare lovade Prorsjenko därför att hans första resa i egenskap av president kommer att gå just till de östra delarna av landet. Han kommer dock inte att förhandla med separatisterna tills de lagt ner sina vapen.

Porosjenko säger också att Ukrainas befolkning har gett honom mandat att fortsätta på vägen mot integration med resten av Europa samt att han står bakom idén om att hålla parlamentsval redan i år.

Vill möta Ryssland

Petro Porosjenko säger att han vill se ett möte mellan Ukraina och Ryssland så fort som möjligt.

– Ryssland är vår granne. Och utan Ryssland skulle det vara mycket mindre effektivt för att inte säga nästan omöjligt att tala om säkerheten i hela regionen eller till och med den globala säkerheten, sade Porosjenko enligt AP sedan vallokalerna hade stängt på söndagskvällen.

Rysslands president Vladimir Putin har lovat att ”respektera det ukrainska folkets röst” i valet, och att han ska samarbeta med valvinnaren. Den provisoriska regeringen i Ukraina och flera västländers regeringar har anklagat Ryssland för att stödja separatisterna i östra Ukraina. Ryssland har förnekat de kopplingarna.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov upprepar dagen efter valet Putins hållning att den ryska regeringen respekterar viljan hos det ukrainska folket, och är redo för dialog med Ukrainas troliga nya president Petro Porosjenko.

Samtidigt varnar Lavrov ukrainska ledare för att trappa upp militärinsatsen mot separatisterna i östra Ukraina. Nyckeln till att lösa krisen ligger i dialog och kompromisser mellan regeringen i Kiev och Ukrainas regioner, säger han.

”Krim tillhör Ukraina”

Den så kallade chokladkungen Porosjenko har gjort sig en förmögenhet via sötsakskoncernen Rosjen. Han har tidigare varit både utrikeminister med Julia Tymosjenkos som regeringschef och handelsminister under den avsatte presidenten Viktor Janukovytj.

Enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson som träffat Petro Porosjenko tidigare i dag, kommer han prioritera arbetet mot korruption i landet samt försöka etablera demokrati i hela landet.

Trots det låga röstdeltagandet i östra Ukraina betonade Porosjenko att han kommer att vara president i hela landet och att han fortfarande ser Krim som en del av Ukraina.

– Krim är och kommer att förbli en del av Ukraina, säger Petro Porosjenko till SVT.

Bildt har gratulerat

– Jag har redan skickat iväg en personlig gratulation till Petro Porosjenko. Jag tror att det här är ett mycket bra resultat, både för Ukraina och Europa, att man har fått ett så pass klart utslag så tidigt. Sedan, även om alla siffror inte är inne, att vi har ett förhållandevis högt valdeltagande, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt om valresultatet i Ukrainas presidentval till TT.

Särskilt var han positivt överraskad av att valdeltagandet var relativt högt även i östra Ukraina.

– Där var valdeltagandet högre än man kunde föreställa sig, tycker jag.

Enligt preliminära uppgifter från valkommissionen var valdeltagandet 60 procent i landet som helhet. I regionen Lviv i väster röstade hela 78 procent medan siffran för Donetsk i öster låg på 15 procent, rapporterar Interfax.

– Man får jämföra med vad det har varit tidigare. Med deras mått mätt är detta rätt högt, säger Bildt.

Han påminner om att det även är viktigt att avvakta rapporten från internationella valobservatörer som bevakat hur valet har genomförts. Den rapporten väntas på måndagseftermiddagen.

– Men det finns inget av det jag har tagit del av som tyder på annat än att detta har varit ett fritt och rättvist val.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet