Frankrikes president Emmanuel Macron uppges ha lovat att hjälpa till i förhandlingar med de belarusiska myndigheterna. Oacceptabelt, säger rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP, Gints Ivuskans / AFP

Putin till Macron: Håll dig borta

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har bett sin franska motsvarighet, Emmanuel Macron, att hålla sig borta från konflikten i Belarus. Budskapet ska ha framförts under ett telefonsamtal mellan ledarna.

”Alla försök att blanda sig i en suverän stats inre angelägenheter och att från utlandet pressa legitima myndigheter är oacceptabelt”, skriver Kreml i ett uttalande.

Uppmaningen kommer sedan Macron i tisdags träffat Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja i Litauen. Enligt henne har Macron bland annat lovat att hjälpa till i förhandlingar med de belarusiska myndigheterna.

Protester i Belarus

– Han lovade att göra allt för att hjälpa till med förhandlingar under den här politiska krisen i vårt land, sade Tichanovskaja till journalister efter mötet med Macron i tisdags.

Förra veckan slog EU fast att Belarus auktoritära president Aleksandr Lukasjenko inte är landets legitime ledare och Macron har sagt att det är hög tid för honom att avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet