Under ett besök i Egypten upprepade Putin sin attack mot västländer på grund av deras, enligt honom, ”ihåliga” löften om att inte utvidga Nato till före detta Sovjetländer.

Putin: ”Väst har orsakat Ukrainakrisen”

Uppdaterad
Publicerad
Ukraina-krisen har orsakats av väst. Det säger Rysslands president Vladimir Putin i en intervju med en egyptisk tidning. Samtidigt är budskapet från Kreml att Ryssland inte kommer acceptera några ultimatum om Ukrainakrisen.

Under ett besök i Egypten upprepade Putin sin attack mot västländer på grund av deras, enligt honom, ”ihåliga” löften om att inte utvidga Nato till före detta Sovjetländer.

”Vi har varnat USA”

Putin sade till tidningen al-Ahram att det ”har gjorts försök att slita stater som har varit delar av före detta Sovjetunionen bort från Ryssland och uppmana dem att göra ett artficiellt val mellan Ryssland och Europa”.

– Vi har upprepade gånger varnat USA och dess allierade i väst för att deras inblandning i Ukrainas inre angelägenheter kommer ha skadliga konsekvenser, men de har inte lyssnat på oss, sade Putin.

Han fortsatte med att anklaga västs ledare för att stödja en statskupp i Kiev, den term som ofta används av rysk media för att beskriva hur det gick till när Ukrainas förre president Viktor Janukovitj avsattes för snart ett år sedan.

Accepterar inga ultimatum

Samtidigt kommenterar Putins pressekreterare Dmitrij Peskov uppgifterna i bland annat The Wall Street Journal om att Tysklands förbundskansler Agneta Merkel hotat Putin med nya sanktioner om han inte går med på den nya tysk-franska fredsplanen för Ukraina när parterna möts på nytt i Minsk på onsdag. Men från Kreml är budskapet att Putin inte kommer acceptera några ultimatum.

– Ingen har någonsin talat till och kan inte tala till presidenten i ultimativ ton, citeras Peskov av radiokanalen Govorit Moskva.

I intervjun säger Putin också att det är viktigt att alla parter i konflikten sätter sig vid förhandlingsbordet och för att en fredlig lösning ska komma tillstånd måste regeringen i Kiev ”lyssna till folket”.

Olika uppgifter om antal döda

Minst nio ukrainska soldater har dödats i östra Ukraina det senaste dygnet, enligt den ukrainska militären. Totalt sett har striderna krävt över 5,300 dödsoffer och fler än 12,000 har skadats, enligt FN.  Tyska tidningen Frankfurter Allgemeine, som citerar tyska säkerhetskällor, skriver däremot att minst 50 000 människor dödats i den sex månader långa konflikten. Tidningen skriver inte vad säkerhetstjänsen baserar de uppgifterna på.

Striderna är intensiva kring staden Debaltseve, en strategiskt viktig järnvägsknut i närheten av Donetsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet