Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn från organisationen Unga armén

Putins barnarmé växer – tränas att skjuta med automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Yunarmija, eller Unga armén, har som uppgift att ge ryska barn en militärpatriotisk uppfostran.

Barnen som rekryterats får svära en ed till fosterlandet – och tränas bland annat i att skjuta med automatvapen.

– Det är militaristisk, aggressiv och nationalistisk hjärntvättning av små barn, säger journalisten Artemij Troitskij.

Se klipp från Unga arméns parader och informationsfilmer i klippet ovan.

Sedan de bildades 2016, på initiativ av försvarsminister Sergej Shojgu, har Unga armén, Yunarmija på ryska, växt från sextio tusen, till en miljon tvåhundrafemtio tusen medlemmar. Och medlemstalen tickar stadigt uppåt.

Barn och ungdomar mellan 8-18 år får söka, och man avlägger en ed att troget tjäna fosterlandet innan man blir en fullvärdig medlem.

– Genom att gå med i Unga armén vill jag demonstrera min kärlek till fosterlandet, och min vilja att försvara det, säger en ung flicka som just blivit antagen till organisationen, i en intervju i en lokal TV-kanal.

Patriotism och nationalsång

Även skolorna har förändrats sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina förra året. Patriotism är numera en obligatorisk del i alla grundskolor, och lektionsplaner i detta ämne tas fram av ryska utbildningsministeriet.

Sedan skolstarten 1 september 2022 uppmanar staten alla skolor att hissa ryska flaggan och sjunga ryska nationalsången varje måndag. Flaggor har köpts in och distribuerats till de flesta skolor i detta syfte.

Att auktoritära regimer satsar på att påverka barn och unga är ingenting nytt, enligt journalisten och musikkritikern Artemij Troitskij, som flydde från Ryssland 2014.

– Det kan vara så att Putins regim tror att barnen kommer att påverka sina föräldrar till att vara mer positiva till kriget, säger han.

SVT Nyheter har utan framgång sökt företrädare för Unga armén för en kommentar.

Unga armén består av barn och unga 8-18 år. I nuläget uppges cirka 1 250 000 barn vara aktiva i Unga armén. Ledarna är volontärer samt personal från ryska försvarsdepartementet.

Organisationen finansieras både av försvarsdepartementet och privata aktörer.

Unga armén har verksamhet i 89 regioner i Ryssland och anordnar årligen läger, tävlingar, utflykter och andra evenemang för sina medlemmar. Ungdomarna uppmanas även att volontärarbeta med gamla, sjuka och föräldralösa.

Stort fokus ligger på vapenträning, militärexerciser och självförsvar. Unga armén ses som ett bra första steg mot en fortsatt karriär inom den ryska militären.

Unga armén har även en journalistutbildning, där barn och ungdomar kan träna på att arbeta som reporter, programledare, redaktör eller fotograf på organisationens egen tv-kanal, Yunarmia TV.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet