Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska skydda invånarna i Donbas och trygga vår säkerhet.” Hör Rysslands president Vladimir Putins tal under segerdagsfirandet i Moskva. Foto: Gavril Grigorov/Sputnik/AFP/TT

Putins tal på segerdagen: ”Det pågår ett krig mot oss”

Uppdaterad
Publicerad

Ett krig förs mot Ryssland. Det var budskapet i president Vladimir Putins traditionsenliga tal till det ryska folket på segerdagen, som firas den 9 maj varje år för att markera slutet på andra världskriget:

– Vi har stått emot internationell terrorism. Vi ska skydda invånarna i Donbas och trygga vår säkerhet.

Under sitt tal på Röda torget i Moskva sa Putin att Ryssland, precis som under andra världskriget, fortsätter att bekämpa nazismen. Samtidigt fortsatte Putin att påstå att han försvarar sitt Ryssland och det ryska folket.

Något om att det var Rysslands styrkor som startade det fullskaliga kriget i Ukraina för drygt ett år sedan var det däremot inget tal om. Istället anklagade han väst för att provocera fram konflikter och förstöra de traditionella ryska värdena med slutmålet att förgöra Ryssland som land. Han påstod även att det ukrainska folket är gisslan för en kupp och att Kiev är ett förhandlingsobjekt i västvärldens händer.

Kriget i Ukraina

– Ett av skälen man hade för att gå in i Ukraina var just för att denazifiera landet. Så det är klart att den retoriken från 1945 återkopplas här, säger överstelöjtnant Johan Huovinen och fortsätter:

– Historien används som ett slagträ i dagens politik.

Nedskalad parad i år

Flera utländska ledare var på plats i Moskva med anledning av firandet av segerdagen, bland annat presidenterna för Kazakstan, Armenien och Uzbekistan, samt den Putintrogne ledaren för Belarus, Alexander Lukasjenko.

Årets parad var dock nedkortat och nedskalad jämfört med tidigare år. Totalt medverkade cirka 8 000 soldater, vilket är den lägsta siffran sedan 2008. Enbart en stridsvagn – en modell som användes under andra världskriget – visades upp, och det blev ingen överflygning av stridsflygplan.

Den nedbantade paraden kan vara ett tecken på att Ryssland börjar få ont om stridsfordon, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Vi vet ju att Ryssland har haft stora förluster i Ukraina när det gäller stridsvagnar och stridsfordon, säger han.

I totalt 21 städer ställdes dessutom firandet in med hänvisning till säkerhetsläget, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur årets parad såg ut i jämförelse med förra årets i klippet. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet