Terrorister med blod på sina händer, eller offer i jakten på hämnd? Det är frågan.
Hamija i norra Irak har just vunnits tillbaka från terroristerna. Staden gapar fortfarande tom och minor söks i de övergivna husen. Runt omkring oss finns det ändå lite hopp bland allt sönderslaget och nedbränt.
Bara några hundra familjer har vågat återvända till staden, eftersom ryktet fortfarande säger att tungt beväpnade terrorister flytt ut i öknen och gömmer sig där i väntan på ett nytt anfall.
ANALYS: Vad händer efter IS i Syrien?
Rädsla i luften
Här har det rättsliga efterspelet precis inletts, precis som i många andra städer i Irak och Syrien där IS besegrats. Många har gripits och det gigantiska arbetet att ställa rätt människor till svars har bara börjat.
Vi är på en militärbas, i ett rum där gripna fångar hålls inlåsta bakom galler. Ljuset strilar in genom ett illa stängt fönster. Det är rått i rummet, två av männen sitter där barfota. De är båda äldre, ser lite spröda ut och tycks harmlösa – just gripna för att ha arbetat med och för IS.
Det finns en rädsla i luften, men båda talar med stadiga röster. Den ena mannen påstås ha arbetat som kock för Islamiska staten. Anklagelserna mot hans kamrat är allvarligare.
Den gråhårige mannen ska ha tjänstgjort som religiös ledare i en av Hawijas moskéer och i sin upphöjda ställning utpekas han för att ha styrt över liv och död i staden.
IS ska ha skurit halsen av uppviglare på order av mannen.
Skör rättvisa
Var du imam i moskén? Ja eller nej? frågar överste Abu Jafaar.
– Om du tillåter.., börjar mannen.
– Jag tillåter ingenting, jag ställer frågorna, svarar Abu Jafaar.
Det är alldeles tyst i rummet när mannen försvarar sig.
Jo, hans söner slogs för IS, men själv arbetade han bara i moskén. Han är inte den person de framställer honom som. Det är uppenbart hur skör rättvisan är i spåren av ett brutalt krig.
Vem sitter egentligen inne med sanningen? En granne som pekar ut sin gamle vän? En konkurrent som alltid avskytt den där mannen i moskén?
Starka bevis?
De irakiska soldaterna menar att man har starka bevis mot mannen, militären hade nämligen länge en spion inne i Hawija – under den tid IS plågade stadens befolkning.
– Vi vet vilka som var med IS, för vi har en databas med namn på vilka som var med, säger överste Abu Jafaar.
Samtalet med männen pågår en dryg timme. Att de båda kan knytas till IS råder det ingen tvekan om, men många tvingades att stödja terrornätverket – det var det enda sättet att överleva.
Törst efter hämnd
Och IS behövde alla; de unga för att strida, de äldre för deras inflytande. När IS fallit kommer mycket upp till ytan, och de irakiska soldaterna har tidigare kritiserats för att tortera misstänkta IS-krigare. Och trots de allvarliga anklagelserna kan vi inte annat än undra om de lite förvirrade männen verkligen kommer att få en rättvis rättegång.
Därute på gatorna halshögg och torterade IS. Men efterspelet är nästan lika svårt, när skyldiga ska dömas och andra frias - i ett samhälle som törstar efter hämnd.
SVT PLAY: Se hela Korrespondenterna om livet efter IS – sänds i SVT1 tisdag 20.00