Foto: SVT

Reinfeldt: En exceptionell seger

Uppdaterad
Publicerad

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt och David Cameron beskrevs som EU:s bästa vänner. Efter den brittiska valsegern har Toryledaren ett samtal från Reinfeldt att se fram emot. – Jag kommer att ringa honom och gratulera till den exceptionella segern, säger han till SVT:s Gomorron Sverige.

– Det är en fullkomligt exceptionell seger som det ser ut att Cameron går emot. Blir omvald efter fem år, det är ett kvitto på hur framgångsrikt han har tagit ned skulderna och drivit en politik som har skapat jobb. I sista stund i valbåset har han fått väljarna att känna att han är det tryggare regeringsalternativet, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur reagerar du på att det skiljer sig från alla mätningar?

Valet i Storbritannien

– Det som var förväntat var att skotska SNP skulle gå kraftigt framåt och Liberaldemokraterna skulle gå tillbaka. Det som var överraskande var spänningsfältet mellan Labour och de konservativa, och där har Conservatives gått mycket bättre än man trodde i England.

EU-omröstning 2017

Moderaterna och Tories har gått i samma fotstpår länge, men i EU-frågan har de gått olika vägar. I dag, i sitt tal, utlovade Toryledaren David Cameron en folkomröstning till om EU-medlemskapet.

– Davids tanke med denna folkomröstning, som är trolig till 2017, är ett sätt att säga ’låt oss få detta avgjort’, och han kommer att kampanja för att Storbritannien ska stanna i EU. Det tycker jag är ett vitalt intresse både för EU och för Sverige. Oavsett hur det här valet hade gått har britterna ett komplicerat förhållande till EU, säger Reinfeldt.

”Fatalt för EU”

Men han fortsätter med att poängtera att folkomröstningar kan oavsett resultat leda till en oväntad utveckling, och tar Skottlands omröstning om självständighet som exempel. Där vann nej-sidan, men det startade en debatt och ett känsla av separatism som ledde till de enorma framgångarna för nationalistpartiet i detta val.

– Det där är oroväckande, en särdragning av detta land. Dels så pratar man om att lämna EU, och dels vill uppenbarligen olika delar av Storbritannien bryta upp. Det finns en väldig känsla av att makten inte bor just här, utan att man känner en väldig distans till makthavarna.

Kan det här få konsekvenser för övriga Europa?

– Cameron menar att det här måste man lyssna på inom EU:s övriga institutioner, och jag håller helt med om det. Det fatala för EU vore om den brittiska folkomröstningen fick fel resultat. Men de senaste opinionsundersökningarna visar ett stigande stöd för EU. Men om Storbritannien skulle lämna EU skulle det få långtgående konsekvenser.

”Valresultatet avgör”

Det skulle också påverka Sverige, menar den före detta statsministern. Britterna är tillsammans med Sverige de som är med i unionen utan att ha euron som valuta, och utan Storbritannien kommer Sverige bli väldigt ensamma.

Fredrik Reinfeldt, nu har du lämnat politiken och skriver en bok om ditt politiska liv. Har du något i den boken som kan vara rådgivande för Ed Miliband när det gäller konsten att förlora?

– Jag tror att det är en väldig skillnad i det att Ed Miliband aldrig vann, så vi får väl se. Jag försöker att ödmjukt reflektera över vad just jag varit med om. Det vi fick bevisat i natt är just det att till slut är det valresultatet som avgör, och det är inte alltid att opinionsmätningarna fångar hur det kommer att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet