Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från rättegångssalen i Malaga. Foto: Uppdrag granskning

Rejält sänkta straff för mordåtalade svenskarna i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Straffen för medlemmarna i ”Los suecos” sänks rejält efter deras överenskommelse med åklagaren att erkänna sin inblandning i två mord i Spanien. Mannen som erkänt ha utfört de båda morden får sitt straff sänkt till 12 års fängelse och för övriga landar fängelsetiden på mellan tre år och tio månader och ett år och tio månaders fängelse. Det skriver spanska El Pais.

Målet gäller morden på två narkotikasmugglare 2018. Förra veckans erkännanden kom överraskande efter en lång tids förnekande. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för de fyra huvudmännen vid rättegångens inledning men efter att ha kommit till en överenskommelse får de rejält sänkta straff för sina erkännanden.

Ett steg återstår i rättegången vilket är att juryn ska avgöra ifall de faktiskt är skyldiga eller ej och om de på så vis döms till de nya förkortade straff som åklagaren yrkar på, skriver El Pais.

Mannen som den spanska polisen pekat ut som ledare för gruppen har en arresteringsorder från svensk polis efter sig gällande narkotikabrott. Hans straff i den spanska rättegången landar på två år tio månader och en dag. Eftersom han greps redan 2020 och suttit av den tiden snart lär han överlämnas till Sverige i princip direkt efter att domen faller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.