”Rikaste indier förbrukar lika mycket energi som fattigaste amerikaner”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har uppgett att USA drar sig ur Parisavtalet – det första landet som gör så. Men vad betyder det för resten av världen? – Man får nästan nypa sig i armen att se att Kina och Indien är dem som kommer in och säger att vi ska garantera avtalet, säger professor Björn Ola Linner, som forskar i klimatpolitik vid Linköpings universitet.

– Fast jag bryr mig mycket om miljön, kan jag inte godkänna ett avtal som straffar USA, sa Donald Trump i torsdags, när han fastslog att USA drar sig ur Parisavtalet. Enligt honom är avtalet ”ytterligare ett exempel på hur Washington ingår avtal som missgynnar USA till andra länders fördel”.

Men även om den amerikanska presidenten ger ett sådant besked, menar Björn Ola Linner att han inte kan tvinga hela landet att hoppa av avtalet.

TV: USA lämnar Parisavtalet

– Det är den amerikanska staten som hoppar av för att vi ser ju amerikanska företag, städer och regioner som säger, nu skalar vi upp våra ambitioner, vi kommer uppfylla vår del av Parisavtalet, och det är ju väldigt spännande.

Kalifornien är en sådan delstat?

– Kalifornien, New Yorks borgmästare sa vi ska garantera vår del av avtalet. Det man ska komma ihåg är att Parisavtalet är dels en överenskommelse mellan stater, men det är också massa städer, regioner och företag som kan lista med vad de bidrar med till avtalet. Där har vi 100 stycken regioner och städer i Nordamerika som redan har utfäst sig själva, oavsett den amerikanska staten.

Nya globala allianser

Linner menar att det nu, när USA lämnar avtalet, även byggs upp nya allianser runtom i världen. Till exempel har EU och Kina närmat sig varandra på klimatområdet. Dessutom har Indien samtalat med EU, och är fullt samarbetsvilliga i det klimatfrågan.

– Vi såg ju till exempel att direkt samma dag som Trump tillkännager det här så har vi Kina och EU som bildar en ny allians och säger, vi kommer att tillsammans bygga upp nya ambitioner på klimatområdet där man samarbetar kring förnyelsebart, till exempel. Vi har sett att Indien går in och säger att man ska trappa upp sina bidrag, säger Linner och fortsätter:

LÄS MER: EU-ordföranden: Trump förstår inte Parisavtalets villkor

– Om man går några år tillbaka så får man nästan nypa sig i armen att se att Kina och Indien är dem som kommer in och säger att vi ska garantera avtalet. Så det är en väldigt spännande utveckling. Vi ser ju nya geopolitiska allianser som kanske kommer att stå USA dyrt.

Kina ”vill ställa om”

Anna Lindstedt, som idag är ambassadör i Kina, och som 2015 var Sveriges chefsförhandlare när klimatavtalet skrevs under i Paris, blev ”arg och ledsen” när hon hörde Trumps tal. Men hon tror inte att hans avhopp kommer följas av en dominoeffekt, snarare tror hon att länder som Kina kommer att fortsätta minska sina utsläpp – kanske ännu mer nu än förr.

– Jag tror att Kina blir ännu mer sporrade att fortsätta framåt, och där finns nu en tydlig riktning och vi ser inte att den kommer ändras. Snarare tvärtom att man ser att nu är det ännu viktigare att Kina faktiskt fortsätter och de gör ju det här inte bara för att världen vill det utan för att de själva vill det.

Så det finns ingen risk att man ser att det stora landet USA hoppar av då kanske vi inte måste anstränga oss, för det måste kosta på att ställa om energin?

– Jo men man gör det ju för att man ser att man måste förbättra miljön, måste förbättra luftkvalitén. Man vill ställa om, man satsar mycket på innovation och på nya energikällor och har gjort i många år. Detta skapar ju också jobb och en framtidstro, så nej jag ser inte en sådan risk.

LÄS MER: Kina tar ledningen i klimatfrågan

Ett av Trumps argument för att lämna Parisavtalet är att han hävdar att Kina tänker öppna massa nya kolgruvor, och att det är orättvist mot USA som måste begränsa sina fossila utsläpp. Den bilden håller Anna Lindstedt inte med om.

– Kinas energimix är ju fortfarande mer än hälften kol men det där ändras nu ganska snabbt. Det är inte så att man planerar att öppna massa nya kolgruvor och kolkraftverk, det är tvärtom så att man stänger kolkraftverk, till exempel finns det idag inga kolkraftverk alls kvar i Peking. Man går mot solenergi, vind, termoenergi, till viss del kärnkraft men man går inte mot mer kol, tvärtom, säger hon.

Indisk klimatforskare: Trumps  besked en ”katastrof”

Förutom Kina är Indien ett land som har visat att de inte vill lämna Parisavtalet, oavsett hur USA agerar. Dessutom är det ett land som behöver förse sin enorma befolkning med energi.

– Indien har ett desperat behov av att öka deras energikonsumtion för att förse väldigt många människor – som inte ens har ljus hemma – med energi, säger säger den indiska miljöaktivisten, Sunita Narain, som enligt tidskriften Time är en av världens mest inflytelserika personer. Hon är generaldirektör för forskningsinstitutet Centre for Science and Environment och är inte alls optimistisk, snarare rasande över Donald Trumps beslut att lämna klimatavtalet.

ANALYS: Trumps klimatexit ställer världen inför ett helt nytt läge

– Vi gjorde en kalkyl som visar på att de rikaste indier förbrukar ungefär lika mycket energi som fattigaste amerikaner, säger Narain.

Hon menar att Indien har en rätt till att, och måste öka sin energikonsumtion men att det inte behöver stå i motsättning till att USA också minskar sina fossila utsläpp och står fast vid Parisavtalet.

– Låt oss tala klarspråk: Utan USA har inte världen en chans att kunna hålla temperaturerna under 2 grader, säger Narain.

Narain: Inte Indiens bönder som ligger bakom klimatförändringarna

Narain säger att Donald Trumps agerande är en katastrof, och att Indiens fattiga bönder redan idag upplever konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

– Det här är en katastrof... Jag är verkligen oroad och faktiskt rädd. Du måste förstå att för indier är inte den globala uppvärmningen någon fantasi. Det är något vi ser idag. Vi upplever extrema vädermönster. Idag får indiska bönder antingen extrem nederbörd eller inget alls. Det här slår mot de fattigaste i världen, de allra fattigaste, som faktiskt inte har orsakat klimatförändringarna, säger hon och fortsätter:

TV: Macron: Gör planeten fantastisk igen

– Vi behöver vara oroade och vi behöver säkerställa att det finns tillräckligt med press på USA så att de inte kan vända Parisavtalet ryggen – ett avtal som har att göra med den här planetens överlevnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.