Representanthuset, där Demokraterna är i majoritet, väntas rösta ja till riksrättsåtalet mot USA:s president Donald Trump på onsdag. Foto: Tom Brenner/Reuters/TT

Riksrättsrapport: Trump förverkligar mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Justitieutskottet i USA:s representanthus har släppt sin fullständiga rapport om riksrättsåtalet mot president Donald Trump. Det 658 sidor långa dokumentet innehåller mer detaljerade förklaringar till de två åtalspunkter som det demokratdominerade utskottet lagt fram.

Den första går ut på att den republikanske presidenten missbrukat sin makt genom att via påtryckningar ha försökt få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Trumps politiske rival Joe Biden och dennes son.

”President Trump har förverkligat grundlagsfädernas värsta mardröm. Han har missbrukat sin makt genom att uppmana och pressa ett sårbart land att påverka USA:s kommande presidentval genom att sabotera för en politisk motståndare och omfamna en konspirationsteori framlagd av vår fiende, Ryssland”, skriver justitieutskottet i rapporten.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

”Saknar motstycke i USA:s historia”

Enligt den andra åtalspunkten har Trump obstruerat kongressens utredning av händelsen.

”Andra presidenter har erkänt sin skyldighet att tillhandahålla information åt kongressen under sådana här omständigheter”, heter det i rapporten, med tillägget att Trumps vägran att kommunicera ”saknar motstycke i USA:s historia”.

Den demokratiske ledamoten David Cicilline håller upp ett exemplar av riksrättsrapporten från representanthusets justitieutskott samt ett exemplar av USA:s konstitution under ett sammanträde i förra veckan. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Väntas rösta ja

Representanthuset, där Demokraterna är i majoritet, väntas rösta ja till riksrättsåtalet på onsdag, varpå saken går vidare till senaten.

Där har dock Republikanerna, som betraktar processen som orättvis och politiserad, majoritet – varför sannolikheten är mycket låg att Trump fälls.

Riksrättsförfarandet i USA

  • Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”.
  • Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.
  • För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.
  • Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick 1974, innan den hann bli klar.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet