SVT:s korrespondent Stefan Åsberg och en bild på irakiska styrkor. Foto: SVT/TT

Stefan Åsberg: Risken för attacker i Europa kan öka när IS trycks tillbaka i Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mot IS i Irak är över. Det säger landets premiärminister Haider al-Abadi. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg menar dock att terroristerna fortfarande kan utföra attentat och att risken för attacker i Europa ökar.

Iraks premiärminister säger att kriget mot IS i Irak är över. Vad innebär det?

– Det innebär att terroristerna inte har något område som de kontrollerar rent fysiskt, men de utgör fortfarande ett hot. Många IS-anhängare har gripits, men det är ofta dem som har minst blod på händerna. Många med mycket blod på händerna har lyckats fly, säger Stefan Åsberg, SVT:s korrespondent  i Mellanöstern.

IS

Var kan IS-anhängarna gömma sig?

– Det finns möjlighet att söka skydd. Antingen slår de läger upp i bergen eller långt ute i ökenområden. Eller så söker de skydd bland de sunnimuslimer som är övertygade om att man måste fortsätta slåss. Det finns många extrema krafter kvar som kan hjälpa IS-krigare.

Vad säger befolkningen?

– Det är många som har flytt och det finns fortfarande en stor oro bland befolkningen. Terroristerna är ett fortsatt hot och kan fortfarande utföra attentat.

Vad händer med IS nu? Kommer de dyka upp någon annanstans?

– Det kan de säkert. I Afghanistan till exempel finns det en stor oro för att terrorister tar sig dit istället. Det stora problemet är att det troligtvis blir fler enskilda attentat runt om i världen nu. När man slogs mot ett IS som försökte bygga ett kalifat så visste man åtminstone var de fanns. Nu vet man inte riktigt det längre, så hotet är större och mer oberäkneligt nu.

Finns det en ökad risk för attacker i Europa nu när IS tryckts tillbaka i Mellanöstern?

– Ja, det tror jag absolut. Det finns till exempel uppgifter om att tusentals terrorister tagit sig ut från Raqqa. Det är svårt att kartlägga var de är nu. Och många av de som bodde där hade tidigare lockats från Europa.

Terrorgruppen IS tog under 2014 kontroll över stora områden i Syrien och Irak och utropade då ett så kallat islamiskt kalifat, alltså en egen stat. I juli återtogs irakiska miljonstaden Mosul från IS och i oktober förlorade terrorgruppen även kontrollen över syriska staden Raqqa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS

Mer i ämnet