Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill skicka en liten spark i sidan till Trump” – hör SVT:s korrespondent om DeSantis i klippet. Foto: TT

Ron DeSantis bjöd på fiaskostart – men kan fortfarande vinna över Trump

Publicerad
Analys ·

Ett lanseringsfiasko och dystra opinionssiffror. Så ville inte Ron DeSantis att hans start som presidentkandidat skulle bli. Men den konservativa republikanen från Florida kan fortfarande vinna primärvalet nästa år – om han lyckas med tre saker.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Ja, Ron DeSantis presidentvalskampanj började med ett 20 minuters tekniskt fiasko. Men därefter fick USA veta mer om vad en president DeSantis skulle ägna sig åt. Några saker ekade bekant: Han vill stänga gränsen mot Mexiko och assimilera fler migranter, han vill skära ner på statens utgifter och han vill absolut inte ha några amerikanska soldater involverade i kriget i Ukraina.

Men han vill också tillsätta nya ackrediteringssystem för universitet så att de endast får vissa kvalitetsstämplar om de inte ägnar sig åt mångfalds- och inkluderingsarbete. Han vill också sparka chefen för det han beskriver för det kraftigt politiserade FBI, och så vill han med en ny doktrin och en “frihetszon” förhindra att Kina ökar sitt inflytande i Latinamerika.

”Slut på förlorarkulturen”

På många sätt är Ron DeSantis lik sin största motståndare, Donald Trump, om än utan det “ständiga kaoset” som en republikansk väljare sa till mig. Populismen finns där, populariteten bland gräsrötter likaså. Men DeSantis – som nyligen undertecknade en lag som förbjuder de flesta aborter i Florida är betydligt mer konservativ än Trump. Och i ett av flera försök att kritisera Donald Trump utan att nämna honom vid namn sa DeSantis att “vi måste få ett slut på förlorarkulturen som infekterat det republikanska partiet de senaste åren”.

Men just nu är DeSantis förloraren. Stödet för Trump bland republikaner ligger oftast över 50 procent i opinionsmätningarna. DeSantis är tvåa med omkring 20%, den stora skillnaden dem emellan tros ha lockat flera andra att ge sig in i leken. Det blir en monumental uppgift för DeSantis att försöka komma igen, men tro inte på de som påstår att det är kört. Barack Obama låg länge långt efter Hillary Clinton i opinionsmätningarna – men blev som bekant president.

Relativt okänd

Flera saker talar också för att DeSantis kan börja flåsa Trump i nacken framöver.

Han är fortfarande relativt okänd utanför Florida. 28 procent av republikanerna uppgav nyligen att de är nyfikna på att få veta mer om DeSantis. Lyckas han forma väljarnas bild av honom på ett bra sätt kommer stödet för honom att öka allt eftersom han blir mer välkänd.

I samma opinionsmätning från CNN/SRSS var DeSantis den kandidat som de allra flesta republikaner skulle kunna tänka sig att rösta på – om deras förstaval drog sig ur. 85 procent  av republikanerna kan tänka sig DeSantis. Allt eftersom andra kandidater kastar in handduken det närmaste året så behöver DeSantis alltså locka över dem till hans läger.

De många utredningarna mot Donald Trump kommer inte alltid att påverka stödet för Trump positivt, som när han nyligen åtalades. Fler åtalsbeslut väntas i sommar, och rättegången om hysch-pengarna till Stormy Daniels och bokföringsbrott startar i mars nästa år – mitt under primärvalets mest intensiva tid. Det kommer DeSantis kunna dra nytta av. Om han bara får tekniken att fungera framöver, vill säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.