Rysk adoptionslag riktas mot USA

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska överhuset har antagit en lag som förbjuder amerikaner att adoptera ryska barn, det senaste steget i Rysslands och USA:s politiska bråk. Det enda som återstår är president Vladimir Putins underskrift.

Lagen är ett svar på amerikanska anklagelser om människorättsbrott i den så kallade Magnitskij-affären. Ryske advokaten Sergej Magnitskij avled 2009 efter ett år i häkte där han hölls för misstänkt skattebrott, ironiskt nog efter att själv ha satt fingret på misstänkt förskingring av över en miljard kronor med spår ända upp till Kreml.

Politiskt bråk

Magnitskijs tre år gamla fall har blivit ammunition för ett ömsesidigt symboliskt korståg mellan USA och Ryssland. USA har beslutat om inreseförbud för en rad myndighetspersoner som misstänks vara inblandade i advokatens död, för att markera mot ryska människorättsbrott i allmänhet. Det ryska parlamentet har svarat med det nya förbudet mot adoption av ryska barn till USA.

Magnitskijaffären och striden om adoptioner

Efter att överhuset på onsdagen gav förbudet grönt ljus krävs nu bara Putins signatur och 46 aktuella adoptionsfall påverkas. Putin har inte uttryckligen meddelat om han avser driva igenom lagen, men har sagt sig förstå att den skrivits.

Putin vet

Anklagelserna i Magnitskij-fallet har gjort gällande att häktesledningen medvetet nekade Magnitskij vård för hälsoproblem som han fick av den hårda behandlingen.

På julafton meddelade åklagaren att han kommer yrka på att den tidigare biträdande fängelsechefen Dmitrij Kratov frias eftersom det inte finns bevis för att han direkt orsakat Magnitskijs död.

-Detta var ett manipulerat, fabricerat mål, säger familjens advokat Nikolaj Gorochov.

Bara två dagar tidigare slog Putin fast fakta på sitt karaktäristiska vis.

-Jag känner inte till detaljerna, men jag vet att Magnitskij inte dog av tortyr – ingen torterade honom – utan av en hjärtattack, sade Putin på sin årliga presskonferens i Kreml.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnitskijaffären och striden om adoptioner

Mer i ämnet