Ryssland: Första fasen av kriget är över

Publicerad

Ryssland uppger att den första fasen av vad Kreml kallar för den militära operationen i Ukraina är avklarad. Fokus nu är att helt “befria” regionen Donbass i östra Ukraina, enligt det ryska försvarsdepartement.

– Det skulle kunna vara ett tecken på att Rysslands styrkor försvagas på andra håll, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström.

En månad har gått sedan Rysslands invasion av Ukraina. Rysslands försvarsdepartement uppgav på fredagen att den första fasen av vad Kreml kallar för den militära operationen i Ukraina är avklarad. Fokus nu är att helt “befria” regionen Donbass i östra Ukraina, enligt försvarsdepartement.

Försvarsdepartementet hävdar att de ryskstödda separatisterna nu kontrollerar över 90 procent av Luhanskregionen och över hälften av Donetskregionen, de båda områden som tillsammans utgör Donbass.

”Stridsförmågan hos Ukrainas väpnade styrkor har avsevärt reducerats, vilket gör det möjligt att fokusera på att uppnå huvudmålet, nämligen befrielsen av Donbass”, säger ryske generalen Sergej Rudskoj i ett uttalande.

Kan slå mot viktiga ukrainska förband

SVT:s korrespondent Bert Sundström kommenterade utspelet i Aktuellt:

– En tolkning är att Ryssland vill koncentrera sig på östra Ukraina, för att förstärka ockupationen. Det skulle kunna vara ett tecken på att Rysslands styrkor försvagas på andra håll. En annan tolkning är att om man koncentrerar sitt flygvapen och sin artilleribeskjutning mot gränslinjen mellan Ukraina och ryskkontrollerade områden så slår man mot de mest erfarna och skickligaste förbanden i Ukrainas armé. Om man får bort de förbanden så kan det bli lättare att ge sig på resten av Ukraina, säger Bert Sundström.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, säger till Dagens Nyheter att Rysslands utspel kan vara ett sätt att testa hur ett tillbakadragande skulle tas emot av väst, och ett första steg till ett besked att Ryssland vill börja dra sig ur kriget.

– Det är en provballong som man placerar för att se hur det tas emot. Till exempel vid förhandlingsbordet med Zelenskyj och den ukrainska delegationen eller hos väst, säger Paasikivi till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.