Premiärminister Theresa May gav Ryssland fram till midnatt på tisdagen på sig att förklara hur det kommer sig att ett nervgift som utvecklats under Sovjettiden används på brittisk mark. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP, Mladen Antonov

Ryssland ignorerade brittiskt ultimatum

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inte svarat på Storbritanniens krav om att förklara sig kring det gift som användes mot en tidigare rysk dubbelagent.

Premiärminister Theresa May gav Ryssland fram till midnatt på tisdagen på sig att förklara hur det kommer sig att ett nervgift som utvecklats under Sovjettiden används på brittisk mark.

– Ryssland kommer inte att svara på Londons ultimatum förrän vi får prover på den kemiska substansen, säger en ambassadtalesperson.

Om inget gensvar kommer innan tisdagens slut så kommer Storbritannien att betrakta attacken som ett ”olovligt maktbruk” från ryskt håll, framhöll May under tisdagen. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov svarade med att kritisera Storbritannien och avvisade alla försök att lägga skulden på Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet