Annika Nordgren Christensen och Allan Widman. Foto: SVT

”Det händer in på knutarna”

Uppdaterad
Publicerad

Den skärpta konflikten kring Ukraina oroar. Många är rädda för att det ska bli krig i Europa och tycker det är dags att stärka Sveriges försvar. Annika Nordgren Christensen, försvarsanalytiker, och Allan Widman (FP) gästade Agenda.

Om några veckor lägger den svenska försvarsberedningen fram sitt förslag hur det framtida försvaret ska se ut. Utvecklingen i Ukraina bör påverka utredningens slutsatser, anser Annika Nordgren Christensen, försvarsanalytiker och under många år Miljöpartiets representant i försvarsutskottet.

– Vi har en situation där redan nu förtroendet för försvarspolitiken är extremt lågt, sade hon.

Allan Widman, som är ledamot för Folkpartiet i försvarsberedningen, delar bedömningen att det som nu händer måste bli en del av underlaget för försvarsbeslutet.

– Det händer ju inte i andra änden av vår kontinent. Detta är in på våra egna knutar, sade han.

Ryssland – ett hot?

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina väcker frågan om Rysslands avsikter. Många frågar sig om Ryssland utgör ett verkligt hot mot Sverige.

– Inte i dag, är min bedömning, men däremot är det alldeles uppenbart att Ryssland är ett hot mot de tidigare delrepublikerna i Sovjet, sade Allan Widman.

– Det som hände i Georgien 2008 och det som händer i Ukraina 2014 – det går inte att utesluta att det kan hända i Baltikum i en nära framtid, sade han.

– Om något händer i Baltikum är det svårt att se att det inte skulle påverka Sverige, tillade Allan Widman.

Ska vi lita på ett system som inte fungerar?

Inte heller Annika Nordgren Christensen tycker att vi kan vara passiva åskådare till det som händer.

– Det är helt förödande när politikerna, oavsett parti, lägger huvudet på sned och säger att det inte kommer att bli någon invasion eller att det inte är något reelt hot mot Sverige, sade Annika Nordgren Christensen.

– I den här konflikten finns det en rad stora konsekvenser som innebär ett indirekt hot mot den europeiska ordningen, sade hon.

– Ska vi lita på ett system som vi nu ser inte fungerar? Många av de faktorer som vi hängt upp försvarsbesluten på måste nu synas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet