En aktuell bild från den nu tömda staden Douma, som ligger i den östra regionen Ghouta utanför Damaskus. För två månader sedan bodde där nära 400 000 personer, nu är staden en ruin. Foto: TT

Ryssland säger sig funnit bevis på kemvapen i rebellgrupps laboratorium

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom det uppgifter om att den ryska militären hittat ett lager av syriska rebellers kemvapen i staden Douma, som drabbades av den påstådda kemvapenattacken för tio dagar sedan. Experter ska ha funnit klorin och andra giftiga komponenter på platsen, skriver AP.

Alexander Rodinov, från den ryska militärens avdelning för skydd mot kemvapen, sa på tisdagen att experter funnit klorin och komponenter som används till att producera senapsgas i ett laboratorium som ska styras av rebeller i staden Douma, skriver AP.

Det var i Douma som den påstådda kemvapenattacken ägde rum 7 april. Något som ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike i helgen gick till ett gemensamt anfall mot Syrien.

Alliansen i väst anklagar Syrien för att ha använt kemvapen mot landets befolkning, något som både Syrien och dess allierade, Ryssland, förnekar. Ryssland och Syrien hävdar att rebellgrupper iscensatt kemvapenattacken med hjälp av Storbritannien.

Platsen undersöks

Under tisdagen nådde även organisationen för förbud mot kemvapen, OPCW, Douma för att undersöka rapporterna om en kemvapenattack i området, skriver båda nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Frankrike har tidigare gått ut med att man funnit bevis på att kemvapen använts på platsen i Douma i en offentliggjord underrättelserapport. Bevis som ifrågasatts av Rysslands utrikesminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.