Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För de som bor i Ryssland är det förstås förödande”. Hör Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef, Erik Penser Bank om den ryska konkursen. Foto: SVT

Ryssland väntas gå i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ska Rysslands regering betala drygt 100 miljoner dollar i ränta på utländska lånepapper. Men sanktionerna mot Ryssland gör att landet sannolikt får svårt att betala – vilket troligen innebär konkurs.

– I och med att de inte får flytta dollar, eller handla i dollar så är risken extremt stor att de inte kan betala det här och då går de officiellt i konkurs, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. 

Senaste gången Ryssland stoppade sina utländska betalningar var när bolsjevikerna vägrade betala på Rysslands stora utlandsskuld kort tid efter revolutionen 1917 med hänvisning till att det var tsaren skulder. Konsekvenserna blev stora för både Ryssland och västvärlden och Ryssland blev ekonomiskt isolerat under lång tid.

Nästa gång var 1998, en rysk finans- och valutakris gjorde det svårt för regeringen att betala inhemska skulder. Nu kan det vara dags igen. På onsdagen måste ryska staten betala räntor på dollarlån, en betalning som blir svårgenomförbar.

Putin vill betala i rubel

Skuldbeloppet tycks inte vara så stort – men Rysslands totala skuld i utländsk valuta som lånats av ryska staten och en rad stora ryska företag uppgår till motsvarande 1500 miljarder kronor.

Den ryska regeringen under Vladimir Putin har hittills sagt att man kommer att betala – fast i den ryska valutan rubel. Någon som tekniskt skulle vara möjligt i vissa av lånen men inte för onsdagens dollarlån. Trots att Ryssland normalt har 30 dagar på sig att betala anser många aktörer på finansmarknaden att det är högst troligt att landet ställer in sina betalningar. Det innebär att många av dem som lånat ut pengar till Ryssland och ryska företag kommer göra stora kreditförluster.

”Ingen ny finanskris”

Enligt Jonas Thulin kommer dock effekterna utanför Ryssland att vara relativt begränsade. Det är inte en ny finanskris vi ser, anser han och pekar bland annat på de så kallade kontrakt som marknaden handlar med för att prissätta risk och oro. Priset på dem indikerar att marknaden i dag inte är lika stressad som man var i samband med Lehman Brotherskonkursen 2008 som inledde finanskrisen.

– På längre sikt får det internationellt inte så stor påverkan. Men för de som bor i Ryssland är det så klart förödande, säger Jonas Thulin.

Den ryska regeringen under Vladimir Putin har hittills sagt att man kommer att betala – fast i den ryska valutan rubel. Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.