Ingmar Oldberg på Utrikespolitiska Institutet har forskat kring Rysslands utrikespolitik. Foto: Pontus Johansson Utrikespolitiska Institutet/TT

Rysslands utvisningar kan drabba väst hårdare enligt expert

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer att utvisa lika många västerländska diplomater som USA, Storbritannien och EU-länderna. Det beskedet kom under torsdagskvällen och kan slå hårdare mot västerländska ambassader.- Ryssland har större ambassader än de flesta västländer, säger Ingmar Oldberg på Utrikespolitiska Institutet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov meddelade på torsdagen att Kreml vidtar likvärdiga åtgärder som de västerländska länderna, samt att det amerikanska generalkonsulatet i Sankt Petersburg kommer att stängas.

Beskedet var absolut inte oväntat enligt Ingmar Oldberg, associerad medarbetare på Utrikespolitiska Institutet inom Rysslandsprogrammet.

– Nej de brukar alltid göra så här, säger Oldberg.

Han påpekar dock att det finns en aspekt av det diplomatiska spelet som media inte har tagit upp.

Rysslands ambassader större

– Ryssland har större ambassader än de flesta västländer. Det innebär att det blir det väldigt lite folk på ambassaderna i Ryssland, det närmar sig noll. Det får västerländerna tänka på, säger Ingmar Oldberg.

Att Ryssland utvisar lika många diplomater slår hårdare mot västerländska ambassader helt enkelt?

– Ja, just det. Sen är det frågan om vilka man väljer att skicka ut och ryssarna brukar välja de som är mest värdefulla.

Försvårar diplomatiska arbetet

Enligt Ingmar Oldberg innebär den minskade bemanningen att ambassadernas arbete försvåras.

– Man måste hitta nytt folk som kanske inte är lika insatta i lokala förhållanden. Så det är klart att det stör det diplomatiska arbetet, säger Oldberg.

USA är det land som har utvisat flest ryska diplomater efter nervgiftsattacken i brittiska Salisbury, hela 60 personer.

Sankt Petersburg viktigare än Seattle

Ryssland meddelar att man ämnar utvisa lika många amerikanska diplomater och att man som svar på stängningen av konsulatet i Seattle stänger det amerikanska generalkonsulatet i Sankt Petersburg.

– Att stänga konsulatet i Sankt Petersburg det är lite värre än att stänga konsulatet i Seattle. Det är inte en så viktig stad, då skulle Los Angeles eller San Fransisco vara riktigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.