Rysslandsexperten: Kreml vill knäcka Ukrainas regering

Uppdaterad
Publicerad

Angreppet på Ukraina är en del av en större plan och kommer att få långtgående konsekvenser enligt Gudrun Persson, Rysslandsexpert på FOI.

– Det är ett mycket mörkt kapitel som har börjat i Europas historia, säger hon.

Det långsiktiga målet för Rysslands president Vladimir Putin är att tillskansa sig politisk kontroll över alla länder som har ett historiskt band till det ryska imperiet, framhåller Persson.

Hit hör bland andra Georgien, Azerbajdzjan, Turkmenistan och Tadjikistan. Men också Belarus, Kazakstan och Ukraina. Det rör sig främst om länder där slaviska språk talas och där den ryska ortodoxin är den förhärskande religionen.

– De behöver inte inkorporeras i den ryska federationen men de ska vara lojala regimer till stöd för den, säger hon.

Vad gäller Ukraina handlar det på kort sikt om att knäcka den ukrainska regeringen. Persson beskriver i SVT:s Aktuellt hur hon tror att Kreml resonerar:

– Ukraina ska rätta sig i ledet och tillhöra den här ryska sfären tillsammans med Belarus, Kazakstan och så vidare.

Hotet mot de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen är relativt litet, anser hon. Detta trots att länderna gränsar till Ryssland.

– De är medlemmar i både EU och Nato och det har stärkt deras säkerhet i det här fallet. Skulle Kreml försöka göra något mot de baltiska staterna så blir det ett riktigt storkrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.