Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man öka chansen att överleva en drönarattack? Så bra är tipsen som sprids bland ryska soldater.

Attacker med drönare: Ryska soldaters egna tips för att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av drönare i kriget i Ukraina har fått stor inverkan på striderna. Nu sprids tips bland ryska soldater på sociala medier om hur man kan klara sig undan en drönarattack. 

Drönare har fått en fundamental inverkan på soldaternas vardag på slagfältet. Det säger David Hambling, brittisk journalist och författare specialiserad på drönarkrigföring. Skyttegravar och grävda hål i marken, som genom historien varit ett bra skydd i strid, fungerar inte mot drönare.

– Om du befinner dig i ett hål i marken så förvandlas det till en grav om en drönare släpper en bomb när du är där, säger Hambling.

Kriget i Ukraina

På sociala medier sprids nu tips bland ryska soldater, bland annat från bloggaren ”Rysk ingenjör”, om hur man kan öka chansen för att överleva en attack med drönare.

Viktigast: Att inte hittas alls

De viktigaste tipsen handlar om att inte bli hittad över huvud taget. David Hambling beskriver det som att soldater uppmanas att vara goda campare: inte lämna skräp, förstöra vegetationen eller liknande.

– Det är sådant som kommer att röja din position – drönare hittar dig och du är död.

Drönare i krigföring ”starten på en evolution”

I hur stor utsträckning även Ryssland använder drönare mot ukrainska soldater är svårt att få en bild av, de publicerar inte lika mycket på sociala medier. Men enligt David Hambling är det känt att Ryssland inte har samma nivå av teknisk kompetens.

Att användningen av drönare på stridsfältet är här för att stanna är däremot tydligt, menar han: 

– Det är en ny typ av krigföring som utvecklas i realtid. Vi ser starten på en evolution och vi vet ännu inte vart den kommer att ta vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet