Så har Beirut drabbats – område efter område. Foto: TT

Så stor skada orsakade explosionen – område för område

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen efter explosionerna i Beirut, Libanon, är enorm. De materiella kostnaderna beräknas nå upp till 44 miljarder kronor, enligt stadens guvernör.

Beiruts hamnområde står i runier. Halva staden ser ut att ha drabbats av de två kraftiga explosionerna under tisdagen.

– Det tar 30 dagar att uppnå en sådan förödelse i krig som jag både sett och filmat. Det här skedde över en explosion, säger filmregissören Philippe Aractingi.

Explosioner i Beirut 2020
Explosionsplatsen markerad på en satellitbild över Beirut. Siffrorna är ungefärliga och visar hur många som bor inom det markerade området. Källa: New York Times Foto: SVT Grafik

Kändes på cypern

Explosionen motsvarade en jordbävning med magnituden 3,3 och kändes av på Cypern som ligger runt 50 mil från Beirut.

Uppemot 300 000 människor uppges ha förlorat sina hem. De totala materiella kostnaderna efter förödelsen beräknas hamna på 44 miljarder kronor, enligt stadens guvernör Marwan Aboud.

Den röda rutan markerar explosionsplatsen i Beirut, Libanon. Explosionerna orsakade materiella skador i stora delar av staden, flera av dem markerade på kartan. Källa: New York Times Foto: SVT Grafik

Miljardkostnader efter förödelsen

Flera byggnader och mängder av bostäder har demolerats. Minst fyra sjukhus i centrala Beirut har skadats så illa att de inte kan ta emot patienter, enligt New York Times. De sjukhus som klarat sig har snabbt blivit överfulla.

Statliga medier i landet rapporterar om att 90 procent av stadens hotell har skadats.

Se hur Beirut drabbats – område efter område i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet