Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka länder i Europa står på tur för att klubba igenom samtyckeslagar? Se den animerade kartan i klippet. Foto: SVT, Isabell Höjman/SVT

Allt fler länder i Europa inför samtyckeslagstiftning

Publicerad

Samtyckeslagar införs i allt snabbare takt i Europa. Polen är ett av länderna där frågan väckts av oppositionen – och där har den svenska lagen om samtycke varit en inspirationsskälla.

I dag har 15 europeiska länder lagstiftning där våldtäkt definieras som sex utan samtycke, enligt en sammanställning från Amnesty. Flera länder är dessutom på gång. I till exempel Nederländerna och Schweiz finns lagförslag som väntar på omröstning.

– Tempot har verkligen ökat de senaste åren, säger Anna Błuś, researcher på Amnesty.

Samtyckeslagarnas införande är främst ett resultat av kampanjarbete och att fler vågar berätta om övergrepp, enligt Anna Błuś.

– Metoo-rörelsen har höjt medvetandet och överlevare har fått större möjligheter att berätta, bland annat om sina erfarenheter av den juridiska processen.

Försöker lyfta samtycke i Polen

Ett land som saknar samtyckeslagstiftning är Polen. Anita Kucharska-Dziedzic, parlamentsledamot för ”Nya vänstern”, har tillsammans med andra oppositionspartier försökt lyfta frågan i parlamentet de senaste två åren.

– För att en gärningsperson i Polen ska hamna i fängelse i dag krävs det i princip en grov gruppvåldtäkt, kvinnan måste ha utsatts för våld, säger hon.

Anita Kucharska-Dziedzic menar att Sverige har varit en inspirationskälla. Antalet fällande domar ökade kraftigt när den svenska samtyckeslagen infördes och i dag har har de mer än fördubblats.

Allmänhetens kunskap låg

Även om samtyckelagstiftning inte fått något officiellt gehör från Polens konservativa regeringsparti Lag och Rättvisa upplever Kucharska-Dziedzic att frågan inte är så ideologiskt laddad som man kanske kan tro.

– Spanien och Irland har samtyckeslagstiftning. De är katolska länder och inget farligt har hänt där, kvinnorna är helt enkelt tryggare där.

Svårigheten för samtyckesförespråkarna i Polen är att överhuvudtaget skapa debatt. Det säger den polska advokaten Danuta Wawrowska. Hon har bjudit in till pressträffar men hittills fått svag respons.

– Allmänhetens kunskap om samtyckeslagstiftning är ännu inte särskilt stor. Förklaringen är enkel, public service och de andra mediakanalerna är konstigt nog inte intresserade av ämnet.

Sedan den 1 juli 2018 bygger lagstiftningen om våldtäkt på avsaknad av frivillighet, istället för förekomsten av våld, hot eller en särskilt utsatt situation.  I princip innebär det att allt sex där den ena parten inte medverkar frivilligt är en våldtäkt.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.