Avrättningen av den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr har väckt protester i landet. Foto: TT

Saudiarabien har avrättat 47 personer för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens inrikesdepartement uppger att man har avrättat 47 personer. En av de avrättade är den shiamuslimske religiösa ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.

Nimr al-Nimr har varit en högljudd kritiker av den saudiska regimen och greps 2012. Han beskrivs som en ledande figur för de protester som utbröt i de södra delarna av landet under 2011, där den shiitiska minoriteten upplever sig marginaliserad.

Irans utrikesdepartement säger att Saudiarabien kommer att få ”betala dyrt” för avrättningen av Nimr al Nimr, rapporterar iransk statlig tv enligt nyhetsbyrån Reuters.

Departementets talesperson anklagar också Saudiarabien för att stödja ”terrorister” och sunniextremister medan kritiker i landet ”avrättas och förtrycks”, enligt statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

”Fördöm regimen”

– Brottet att avrätta al-Nimr är del av ett kriminellt mönster hos den här förrädiska familjen (kungafamiljen i Saudiarabien). Jag väntar mig att den islamiska världen reagerar högljutt och fördömer den ökända regimen så mycket den kan, säger iranske inflytelserika ayatollan Ahmad Khatami.

al-Nimrs brorson Ali al-Nimr, som 17 år gammal också greps vid protesterna, finns inte med på listan över avrättade. Brodern säger i ett uttalande att han hoppas att eventuella reaktioner på avrättningen blir fredliga.

Avrättningarna skedde på fängelser i tolv olika städer och i fyra av fängelserna användes exekutionspatrull och i resten av fallen genomfördes avrättningarna genom halshuggning med svärd. Kropparna hängdes sedan från galgar.

Rekordmånga avrättningar

De 47 personer som avrättats har förklarats skyldiga till terrorism, enligt ett uttalande från inrikesdepartementet. De flesta anklagas för inblandning i en serie attacker som ska ha utförts av al-Qaida mellan 2003 och 2006, enligt uttalandet.

Under förra året avrättades minst 158 personer i Saudiarabien, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Det är den högsta siffran sedan 1995. Avrättningarna genomförs vanligtvis genom halshuggning med svärd, vilket motiveras med att det anses ha en avskräckande effekt.

  • 56-årige Nimr al-Nimr kom från byn Awamyia i östra Saudiarabien. Han har setts som en av de mest högljudda kritikerna mot regimen i Saudiarabien och har krävt att val ska hållas i landet.
  • Enligt analytiker var han noga med att inte uppmana till våld och innan han greps sade han till BBC att han trodde på ordets makt, snarare än på vapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Massavrättning i Saudiarabien

Mer i ämnet