Foto: Pentagon/Michael Stonecypher

Se USA provskjuta tidigare förbjuden robot

Uppdaterad
Publicerad

USA har provskjutit en ny markbaserad medeldistansrobot som skulle ha varit förbjuden enligt kärnvapenavtalet INF. Det över 30 år gamla avtalet med dåvarande Sovjetunionen upphörde att gälla i augusti 2019 eftersom både USA och Ryssland skrotat avtalet.

Det amerikanska flygvapnet genomförde provskjutningen av medeldistansroboten från flygbasen Vandenberg i Kalifornien på torsdagen. 

Testet ska ha utförts med en prototyp av en markbaserad ballistisk robot som har en räckvidd över 500 kilometer, uppger försvarshögkvarteret Pentagon.

Enligt Pentagon kan roboten utrustas med konventionell stridspets.

Alla robotar på marken med en räckvidd på mellan 500 och 5 500 kilometer var förbjudna till och med augusti 2019, då INF-avtalet melllan USA och Ryssland upphörde att gälla. Avtalet gällde både konventionella vapen och kärnvapen. Det här var USA:s andra test av det här slaget sedan dess.

USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov i Washington efter att de undertecknat avtalet om förbud mot markbaserade medeldistansrobotar (INF-avtalet). Foto: AP den 8 december 1987

Rysk kritik

Provskjutningen gjordes bara två dagar efter det att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besökte Washington för samtal med president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo. Under besöket kritiserade Lavrov USA:s beslut att dra sig ur INF-avtalet. Ryssland krävde att USA ska förlänga New Start-avtalet, som är det sista kvarvarande avtalet som reglerar USA:s och Rysslands kärnvapenrobotar, enligt CNN.

New Start-avtalet upphör att gälla 2021.

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin när de möttes på G-20 mötet i Japan den 29 Juni 2019. Foto: AP

USA drog sig ur

Det var i början av februari 2019 som Donald Trump meddelade att USA skulle dra sig ur INF-avtalet. Dagen därpå gav Rysslands president Vladimir Putin samma besked

Enligt USA har Ryssland brutit mot INF-avtalet genom att ha testat roboten 9M729 (SSC-8) som enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tillhör samma familj som roboten Kalibr som finns på fartyg till sjöss. Kalibr har bland annat använts av ryska ubåtar och ytfartyg för att anfalla mål i Syrien, enligt tidigare uppgifter från Rysslands försvarsministerium.

USA:s förra president Barack Obama var först med att anklaga Ryssland för brott mot INF-avtalet. Ryssland har å andra sidan anklagat USA för avtalsbrott.

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri ger stöd för USA:s uppfattning och uppger i den senaste sammanställningen av världens kärnvapenstyrkor att ryska armén är beväpnad med roboten. Sipri redovisar en teoretisk räckvidd på upp till 2 350 kilometer. Det innebär att det är en medeldistansrobot på marken enligt INF-avtalets definition, och var därmed förbjuden till och med augusti 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.