Serberna i Kosovo är upprörda över det nya avtalet. Foto: Scanpix

Demonstrationer efter Kosovoavtalet

Uppdaterad
Publicerad

EU öppnar stora famnen för förhandlingar om medlemskap och samarbete med Serbien och Kosovo efter förra veckans avtal i Bryssel. Men bland Kosovos serber är upprördheten fortsatt stor.

Tusentals demonstranter samlades på måndagen i den kosovoserbiska delen av det splittrade Mitrovica i norra Kosovo. Nyhetsbyrån Tanjug rapporterade om banderolltexter som ”Vi ger aldrig upp” och antagandet av en deklaration där uppgörelsen mellan Serbien och Kosovo från i fredags kallades ”olaglig och ogiltig”.

Avtalet innebär bland annat att kosovoserberna garanteras chefskapet över den lokala poliskåren och kontroll över lokala domstolar – något som demonstranter och kritiker dock främst ser som ett de facto-erkännande av Kosovos rätt och existens.

Kosovo

Samtidigt lovar regeringarna i Belgrad och Pristina att inte lägga några hinder i vägen för motpartens framtida integration med EU.

”Väl förankrat”

Utrikesminister Carl Bildt (M) applåderar uppgörelsen, men konstaterar att det inte blir enkelt att få invånarna att acceptera den.

– Man får hantera det försiktigt och försöka övertyga dem. Där finns genuin rädsla som har att göra med gångna tiders konflikter. Det har att göra med känslor hos människor. Men det här är ett avtal som är väldigt väl förankrat hos den politiska ledningen både i Belgrad och i Kosovo och därmed, steg för steg, så tror jag att man kommer att vinna acceptans för detta. Men man ska inte underskatta utmaningen, sade Bildt i samband med EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

Förhandlingsstart

Att kosovoserberna får styra över den egna poliskåren ser Bildt inte som något problem.

– Det är väldigt viktigt när det gäller polisverksamhet att den är lokalt förankrad. Det har vi implementerat tidigare i olika delar av Balkan.

Vid utrikesministermötet gavs besked om att EU-kommissionen nu rekommenderar en förhandlingsstart med Serbien om EU-medlemskap och med Kosovo om ett stabiliserings- och associationsavtal. Formella beslut fattas sannolikt av stats- och regeringscheferna i juni.

Själva medlemskapet lär dock dröja till minst år 2020.

Fakta: EU och det forna Jugoslavien

* Slovenien är den hittills enda delen av det forna Jugoslavien som är medlem i EU – sedan den 1 maj 2004.

* Kroatien blir den 1 juli unionens 28:e medlemsland, efter att ha lämnat in sin ansökan 2003.

* Montenegro ansökte 2008 och förhandlar om EU-medlemskap sedan juni 2012.

* Makedonien ansökte 2004 och har formell kandidatstatus sedan 2005, men har inte kunnat inleda några förhandlingar – främst på grund av segslitet motstånd från Grekland kring landets namn.

* Serbien ansökte 2009, har kandidatstatus sedan 2012 och väntas i sommar få besked om när förhandlingar kan inledas.

* Bosnien-Hercegovina har ett stabiliserings- och associationsavtal med EU, men har ännu inte ansökt om medlemskap.

* Kosovo väntas i sommar få börja förhandla om ett stabiliserings- och associationsavtal. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosovo

Mer i ämnet