Experten förklarar varför ett spel om att skapa pandemier toppar listorna i Kina. Foto: SVT/ur spelet Plague Inc

Sjukdomsspel toppar app-butikerna när coronaviruset sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som coronaviruset sprider sig toppas app-listorna i Kina och USA av ett spel vars mål är att utrota mänskligheten med en sjukdom.

Åtta år efter att det släpptes toppar mobilspelet Plague Inc. listan över de mest sålda apparna i Kina och USA. I spelet ska man utrota mänskligheten genom att sprida en sjukdom. Den nyvunna populariteten kopplas till coronavirusets spridning och enligt BBC beskriver vissa spelare det som en form av stresshantering.

Företaget bakom spelet Ndemic Creations skriver på Twitter att deras hemsida och servrar kraschade under fredagen till följd av det höga spelarantalet. De säger att de fått många frågor om viruset som hittills smittat ett tusental personer och hänvisar i ett uttalande oroliga användare till Världshälsoorganisationen WHO:s hemsida.

Coronapandemin

Infektionsrelaterad kultur ökar i popularitet

Men mobilspelet är inte ensamt om att få ökad uppmärksamhet i skuggan av viruset. Filmen Contagion, från 2011, med bland andra Gwyneth Paltrow och Matt Damon i rollerna, har också fått en plötslig ökning i popularitet. Antalet sökningar på filmen som handlar om en stundande världsepidemi har ökat markant den senaste veckan på Google.

Helt naturlig stresshantering

Ndemic Creations skriver att det här inte är första gången de ser en ökad popularitet av deras spel sammanträffa med ett större virusutbrott. Giorgio Grossi, psykoterapeut och forskningsansvarig på Stressmottagningen säger att en förklaring skulle kunna ligga i vårt kontrollbehov.

– Våra instinkter gör att vi vill skaffa kontroll över situationer. När vi upplever en situation som farlig och okontrollerbar, som coronavirusets spridning, så försöker vi hitta andra sätt att närma oss det. Då kan ett datorspel bli ett sätt att närma sig en farlig situation och skänka en känsla av trygghet, säger Giorgio Grossi.

Liknar det med en bilolycka

– Människor upplever ofta det makabra som fascinerande. På samma sätt som att många har svårt att slita blicken när man passerar en bilolycka så dras vi till det farliga, säger han.

Är det här ett bra sätt att hantera sin oro?

– Folk hanterar stress och oro olika, vissa blir panikslagna, andra blir nyfikna. Alla sätt är bra om man upplever att det fungerar och man inte skadar sig eller sin omgivning. Så länge livet i övrigt fungerar så är det ingen fara att titta på skräckfilm eller spela obehagliga spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet