Gerald Fischman, Rob Hiaasen, Rebecca Smith, John McNamara och Wendi Winters föll offer när en man öppnade eld på en redaktion i Annapolis, Maryland.

Skjutningen i Maryland: De mördades på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter har namngivit offren i torsdagens dåd på tidningen Capital Gazette i Annapolis, Maryland. Fyra journalister och en säljare på tidningen dödades när en man öppnade eld inne på redaktionen.

Den misstänkte gärningsmannen, en 38-åring, hade en långvarig konflikt med Capital Gazette. Under 2012 stämde han tidningen för förtal efter att den rapporterat att han dömts för trakasserier mot en kvinna, men en domstol gav tidningen rätt.

Han anklagas nu för att ha mördat:

Gerald Fischman, 61 år

Gerald Fischman Foto: Baltimore Sun Media Group

Redaktör på ledarsidan som hade jobbat på tidningen i över 25 år.

– Gerald var den mest briljanta ledarskribent jag träffat, säger en tidigare kollega till nyhetsbyrån AP om Fischman, som hade fått flera utmärkelser för sina texter. Han beskrivs som professionell och noggrann.

Rob Hiaasen, 59 år

Rob Hiaasen. Foto: Baltimore Sun Media Group

Tidningen biträdande redaktionschef som också skrev kolumner och höll en kurs i journalistik på University of Maryland. En av hans elever säger att Hiaasen var som en ”journalistpappa” för dem.

Yngre bror till författaren Carl Hiaasen, som beskriver sin bror som en begåvad och hängiven journalist.

John McNamara, 56 år

John McNamara. Foto: Capital Photo / Baltimore Sun Media Group

McNamara hade under lång tid jobbat som reporter och redigerare på tidningen. Hans specialområde var sport och han hade skrivit två böcker om lokal idrottshistoria. Precis som Fischman var han utbildad vid University of Maryland, där Hiaasen arbetat som lärare.

– Vi är förkrossade. Det här är ett vettlöst angrepp på journalister som jobbade hårt i allmänhetens tjänst, säger Lucy Dalglish som är dekanus på universitetet.

Rebecca Smith, 34 år

Rebecca Smith. Foto: Capital Gazette

Smith hade jobbat som annonssäljare på tidningen sedan förra året efter att tidigare arbetat för ett vårdföretag.

– Hon var omtänksam och redo att hjälpa till när det behövdes. Hon verkade tycka om att jobba i mediabranschen, säger hennes chef till tidningen Baltimore Sun.

Hon skrev på Facebook om sin kamp mot sjukdomen endometrios och kallade sig för ”endo-krigare”.

Wendi Winters, 65 år

Wendi Winters Foto: Baltimore Sun Media Group

Winters beskrivs av en tidigare kollega som ”tidningens hjärta” och som en förebild för yngre journalister. Hon arbetade som redaktör och lokalreporter på Capital Gazette sedan 20 år tillbaka, innan dess hade hon jobbat med PR i New York.

– Hon verkade alltid le och var en väldigt behaglig person. Det går inte att förstå att hon inte finns med oss längre, säger en talesperson för staden Annapolis.

Hennes dotter berättade om sorgen vid en manifestation:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.