Polischefen Timothy Altomore uttalade sig under fredagen om dödsskjutningen på en tidningsredaktion i Annapolis, Maryland – utanför vilken personer kommit för att sörja dagen efter attacken. Foto: Mark Wilson / AFP /

Polisen: Skytten på tidningsredaktionen i Maryland barrikaderade bakdörr

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som pekats ut för dödsskjutningen i Maryland, USA, hade för avsikt att ”döda så många som möjligt”, uppgav polisen vid en pressträff på fredagen. Minst ett av dödsoffren försökte fly, men tog sig aldrig ut genom den bakdörr som polisen säger att gärningsmannen barrikaderade.

Det är den dödligaste attacken mot journalister i USA hittills. Fem medarbetare på tidningen The Capital Gazette dödades när en man beväpnad med hagelgevär öppnade eld inne på redaktionen, i Annapolis i delstaten Maryland.

Under fredagen sade polisen att man börjat skapa sig en bättre bild av den misstänkte 38-åring som greps kort efter dådet.

”Jagade och dödade systematiskt”

Vid en pressträff ombads polischefen Timothy Altomore, under sitt första offentliga framträdande sedan dödsskjutningen, att göra en bedömning av hur mycket ammunition som gärningsmannen haft med sig.

– Jag ber om överseende för att jag inte svarar på det där. Men, jag säger såhär: han var där för att döda så många människor som möjligt, sade Timothy Altomare, polischef i Anne Arundel-distriktet, rapporterar CNN.

Från det att första larmet inkom på torsdagen, till det att den misstänkte 38-åringen omringats och ”inte längre hade möjlighet att skada någon”, gick det mindre två minuter, enligt Altomore:

– Tror jag att polisen räddade människoliv? Utan tvekan.

Delstatsåklagaren i ärendet, Wes Adams, uttalade sig under fredagen och beskrev det som att den misstänkte ”systematiskt jagat och dödat” människor inne på redaktionen.

Inne i The Capital Gazettes lokaler ska den misstänkte ha barrikaderat en bakdörr, för att sedan öppna eld. Minst ett av offren sköts ihjäl när hen förgäves försökte fly genom just denna bakdörr, menar åklagaren.

Konflikt med tidningen

Den före detta IT-teknikern hade sedan åtminstone sex år tillbaka en dispyt med bland annat tidningen The Capital Gazette, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det är inte känt om, och i så fall vilket, motiv den misstänkte gärningsmannen haft gällande torsdagens dödsskjutning inne på tidningsredaktionen. När han framträdde i rätten under fredagen var det under tystnad.

Den misstänkte 38-årigen har nu delgivits misstanke om fem mord. Han har, efter beslut i rätten, häktats utan borgen vilket innebär att han inte kommer att kunna släppas mot betalning. Rättens bedömning är att 38-åringen kan vara farlig för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.