Skogsbränderna fortsätter rasa i Finland – värsta på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

De största skogsbränderna på över 50 år rasar i Kalajoki i Norra Österbotten. Över 250 personer har redan satts in för att bekämpa bränderna och ett räddningsteam från Egentliga Finland är på väg.

Tillsammans ska styrkorna hjälpas åt att släcka skogsbränderna som hittills har drabbat ett ungefär 300 hektar stort område i Kalajoki i Norra Österbotten.

Den tilltagande vinden ökar risken för att bränderna, som är de största i Finland sedan 1970-talet, ska spridas ytterligare, rapporterar svenska Yle.

Svenska varningen felöversatt

Under gårdagen utfärdade Jokilaaksot räddningsverk en varning om hälsofarlig rök i luften på grund av bränderna. Nödmeddelandet löd ””alueella liikkumista pyydetään välttämään” på finska, men fick ett helt annat budskap när det översattes till svenska.

Istället för den korrekta översättningen ”Vistelse i området bör undvikas” översatte räddningsverket meddelandet till ”Snälla flytta runt i området”.

Pasi Ryynänen är enhetschef för räddningsväsendet och nödcentralsverksamheten vid Inrikesministeriets räddningsavdelning. Han berättar för Yle att Nödcentralsverket kan hjälpa till med översättningar, men att Räddningsverket i Jokilaaksot är ansvariga för innehållet i varningen.

Använder färdiga mallar

En förklaring till varför översättningen av myndighetsmeddelandet blev så fel kan vara att räddningstjänsten använt sig är färdiga mallar. En snabb koll visar att Google ger samma översättning på ”Alueella liikkumista pyydetään välttämään” som den som skrivits i nödmeddelandet, skriver Yle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer