Foto: TT

Slottet i Oslo stängt efter terrorhot

Uppdaterad
Publicerad

Polisbevakningen har förstärkts över hela Norge efter att norsk säkerhetspolis meddelat att det finns ett terrorhot mot landet. Nu stänger man även slottet och rådhuset i Oslo.

Det var på torsdagsförmiddagen under en presskonferens som den norska säkerhetspolisen PST meddelade att det finns ett konkret terrorhot mot Norge.

Säkerhetspolisen har fått information om att personer med anknytning till en islamistisk organisation planerar ett terrordåd i landet inom de närmsta dagarna.

Terrorhot mot Norge

– Informationen vi har fått är ospecifik men samtidigt trovärdig. Vi får ofta information om liknande hot, men i det här fallet har våra undersökningar visat att hotet är trovärdigt, sade PST-chefen Benedicte Bjørnland.

Hot från grupp som stridit i Syrien

PST vill inte säga var man fått informationen i från, men gruppen som står bakom hotet ska ha deltagit i strider på marken i Syrien.

– Vi kan inte utesluta att de som uttalat hoten är på väg till Norge, och vi vet inte om de redan finns här, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.

Norska säkerhetspolisen varnade i mars för att norska medborgare som återvänder till Norge efter att ha stridit i militanta grupper i konfliktområden ”utgör ett potentiellt hot mot norska intressen”. Man nämnde då Syrien som ett exempel, dit man hade uppgifter om att 40-50 norrmän ska ha rest för att delta i striderna.

Slottet stängt efter terrorhot

Norge har nu förstärkt kontrollen över hela landet och beväpnade poliser bevakar landets internationella flygplatser och gränsövergångar, enligt Verdens Gang.

På torsdagseftermiddagen meddelade det norska kungahuset via sin hemsida att slottet stängts av för rundvisningar på grund av terrorhotet. Även rådhuset i Oslo är stängt för turister tills vidare och Stortinget har vidtagit säkerhetsåtgärder, rapporterar norska medier.

Norges statsminister Erna Solberg (H) har valt att avbryta sin semester sedan hotet blev känt, skriver norska Verdens Gang. Hon informerades om läget i går av regeringens krisråd.

Oslo en sårbar punkt

Enligt norska säkerhetspolisen är hotet inte riktat mot specifika personer och byggnader, men vid en eventuell attack är Oslo en av de mest sårbara punkterna i landet. Både sett till invånarantalet men även för att de finns flera viktiga platser och knutpunkter i huvudstaden.

– Polisen kan inte garantera människors säkerhet, men vi kan sätta in åtgärder som kan begränsa farorna, sade Johan Fredriksen vid Oslo polisdistrikt under torsdagen.

Oslopolisen sade samtidigt att de har läget under kontroll och de uppmanar boende i huvudstaden att bete sig som vanligt.

Säkerhetsläget i Sverige påverkas i nuläget inte av läget i Norge, uppger den svenska säkerhetspolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet