Lastbilar vid hamnen i Larne på Nordirland. Foto: TT

Snart fritt fram för kylda korvar att korsa Irländska sjön

Publicerad

Kylt kött, mediciner och jordbruksprodukter kan snart komma att fraktas mer obehindrat in i Nordirland från övriga Storbritannien. EU väntas under dagen presentera ett förslag på lättnader av de gränskontroller som uppstod som en konsekvens av brexit.

I ett försök att gjuta olja på vågorna i den något skakiga relationen med Boris Johnsons regering väntas EU i dag lämna ett förslag som innebär stora tullättnader på de brittiska öarna.

Upp till 50 procent av tullkontrollerna på varor som importeras till Nordirland från övriga Storbritannien kan slopas helt, rapporterar The Guardian.

Gränskontroller en knäckfråga

En av de stora knäckfrågorna under brexitförhandlingarna var hur man skulle undvika gränskontroller mellan republiken Irland och brittiska Nordirland.

Alla parter var överens om vikten att upprätthålla det irländska fredsavtalet från 1990-talet som bland annat slår fast att gränsen ska hållas öppen och fri från infrastruktur såsom kameror och vägbommar.

I stället skapades det så kallade Nordirlandsprotokollet som innebär att Nordirland i praktiken stannade kvar i EU:s inre marknad och att en tullgräns istället upprättades mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Stor missnöje i Nordirland

Men lösningen har orsakat stort missnöje på de brittiska öarna – främst bland så kallade unionister på Nordirland. Storbritannien har dessutom anklagat EU för att vara för rigida i sina kontroller.

I somras hävdade Boris Johnson exempelvis att 20 procent av samtliga gränskontroller som genomförs vid EU:s yttre gräns inträffar just mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Så sent som i går, tisdag, uppmanade Storbritanniens brexitminister David Frost EU att riva upp Nordirlandsprotokollet och ersätta det med ett nytt avtal. Att inte göra så vore en ”historisk felbedömning” enligt ministern.

Korv och mediciner

Och nu väntas alltså EU gå Storbritannien till mötes.

De nya förslagen ska enligt EU-kommissionens vicepresident Maros Sefcovic vara mycket långtgående och syfta till att kraftigt minska kontrollerna av bland annat jordbruksprodukter. Man väntas också presentera en lösning för att kunna möjliggöra exporten av brittiska korvar till Nordirland – kylt kött får i dag inte föras in i EU över huvud taget.

De nya regellättnaderna väntas också göra undantag för reglerna kopplade till import av mediciner vilka annars måste genomgå ofta dyra labbtester för att få föras in i EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.