Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite av en ond cirkel”, säger Alberto Amato om spridningen. Se bilder från Alperna i klippet. Foto: Reuters

”Snöblod” färgar alpernas toppar röda: ”En ond cirkel”

Uppdaterad
Publicerad

För varje år som går dyker allt mer rödfärgad snö upp i Alperna. Orsaken är en spridningen av en alg som kommit att kallas ”snöblod”. Forskare arbetar nu för att ta reda vad som orsakar spridningen – innan det är för sent.

– Det här området smälter rakt framför våra ögon, så det är bråttom, säger forskningsledaren Eric Merechal vid Grenobles nationella forskningscentrum.

Exakt vad som orsakar algernas röda färg är ännu inte helt klarlagt, enligt de franska forskare som nu studerar arten. Troligtvis är färgen dock ett sätt för algerna att skydda sig från solen. På samma sätt som människor blir solbrända ändrar algerna förmodligen färg från grön till röd när de utsätts för stark sol, förklarar Eric Merechal.

Färgen är dock inte det enda mysteriet som forskarna vill reda ut.

– Det vi främst vill ha svar på är var de kommer ifrån. I bergen har vi alltid vit snö, men plötsligt började vi se den här algen. Var var den tidigare? Det är den stora frågan, säger Merechal till Reuters.

Får snön att smälta snabbare

En teori är att den globala uppvärmningen möjliggjort för arten att ta fäste i alperna. Ju varmare det är desto mer alger dyker upp, konstaterar Alberto Amato som forskar i genteknik vid forskningscentret i Grenoble.

Forskarna har också kunnat slå fast att algerna får snön att smälta snabbare, eftersom de gör att solens strålar inte reflekteras i samma utsträckning.

– Det är lite av en ond cirkel. Nu försöker vi förstå alla mekanismer så att vi kan göra något åt det, säger Alberto Amato till Reuters.

Se bilder från forskarans arbete i Alperna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.